Почти осем седмици, след като Владимир Путин изпрати войски в Украйна, с военни загуби, които растат и Русия изправена пред безпрецедентна международна изолация, малък, но растящ брой от висши вътрешни хора в Кремъл, тихо поставят под въпрос неговото решение да започне война, пише днес "Блумбърг".

Редовете на критиците на върха на властта остават ограничени. Те обхващат високите постове в правителството и държавните предприятия. Десет източници на медията изтъкват, че нахлуването е било катастрофална грешка, която ще върне страната назад с години. Те всички са говорили под условие за анонимност, защото ги е страх от отмъщение, ако се изкажат публично.

Източниците на "Блумбърг" са казали, че засега не виждат шанс руският президент да промени курса си.

Те също така смятат, че е малко вероятно някой да предизвика Путин.

Все повече, казват те, президентът разчита на свиващ се кръг от твърдолинейни съветници, отхвърляйки опитите на други официални лица да го предупредят за тежките икономически и политически последици.

Освен това някои от събеседниците на агенцията споделят опасенията на служители на американското разузнаване, че Путин може да прибегне до ограничена употреба на ядрени оръжия, ако се провали във военната кампания, която смята за своя историческа мисия.

Въпреки това войната на Путин остава дълбоко подкрепяна от по-голямата част от руския елит и много вътрешни хора публично и частно подкрепят наративите на Кремъл, че конфликтът със Запада е неизбежен и икономиката се адаптира към широкообхватните западни санкции.

Обществената подкрепа също остава силна, тъй като първоначалният шок отстъпи място на един вид сюрреалистична стабилност в Русия.

Но все повече и повече висши служители стигат до заключението, че ангажиментът на Путин да продължи войната ще обрече Русия на години на изолация и засилено напрежение, парализирайки икономиката й, застрашавайки сигурността й и отслабвайки глобалното й влияние.

Няколко влиятелни руски бизнесмени отправиха мъгляви изявления, поставящи под въпрос стратегията на Кремъл, но много мощни играчи се страхуват твърде много от потенциалните репресии, за да изразят публично притесненията си.

Кремъл беше изненадан от скоростта и обхвата на реакцията на САЩ и техните съюзници на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Висши служители са се опитали да обяснят на Путин, че икономическото въздействие на санкциите ще бъде опустошително, тъй като ще изтрият двете десетилетия растеж и по-високия стандарт на живот, които той постигна по време на управлението си, твърдят запознати, цитирани от "Блумбърг."

Източници на агенцията казват, че Путин е отхвърлил всички предупреждения, заявявайки, че въпреки високата цена, която Русия ще плати, Западът не му е оставил друг избор, освен да влезе във война.

Според тях Путин все още е уверен, че обществото го подкрепя, а руснаците са готови да дадат години на жертви в името на неговата визия за национално величие.