Съд в Обединеното кралство издаде днес официална заповед за екстрадиране на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в САЩ, за да бъде изправен пред съд заради публикуването на секретни документи, свързани с войните в Ирак и Афганистан, предадоха световните медии.

Случаят сега ще отиде при британската вътрешна министърка Прити Пател за окончателно решение. Ако тя одобри екстрадицията, адвокатите на Асанж все още могат да обжалват пред Върховния съд.

САЩ поискаха британските власти да екстрадират Асанж, за да може той да бъде съден заради множество секретни дипломатически телеграми и военни файлове, които "Уикилийкс" публикува онлайн през 2010 г. Той е изправен пред 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в злоупотреба с компютър.

Американските прокурори твърдят, че Асанж неправомерно е помогнал на анализатора на разузнаването на американската армия Челси Манинг да открадне секретните документи, които по-късно бяха публикувани, излагайки на риск живота на американци.

Асанж отрича каквито и да било нарушения. Поддръжниците му твърдят, че делото срещу него е политически мотивирано. Те твърдят, че той е действал като журналист и има право на свобода на словото за публикуване на документи, които разкриват неправомерното поведение на американските военни по време на войните в Ирак и Афганистан.

Решението в сряда идва, след като миналия месец Върховният съд на Обединеното кралство отказа на Асанж разрешение да обжалва решението на по-нисшия съд, че той може да бъде екстрадиран.

Адвокатите на Асанж твърдят, че той може да получи до 175 години затвор, ако бъде осъден в САЩ, въпреки че властите заявиха, че присъдата вероятно ще бъде много по-ниска.

През януари миналата година британски окръжен съд отхвърли молба на САЩ за екстрадиция с мотива, че Асандж е вероятно да се самоубие при тежки условия в затвора в Америка.

Но правителството на САЩ обжалва, предоставяйки уверения, че основателят на "Уикилийкс" ще получи подходящи грижи и няма да бъде държан в изолация. През декември Върховният съд застана на страната на САЩ, като установи, че обещанията на американските власти са достатъчни, за да гарантират хуманно отношение към Асанж.

50-годишният австралийски гражданин е задържан в строго охранявания затвор Белмарш в Лондон от 2019 г. Преди това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция, която го издирваше по обвинения в сексуално насилие. Швеция преустанови разследванията си през ноември 2019 г. поради давност.

Асанж се ожени за партньорката си Стела Морис на церемония в затвора миналия месец.