Украйна предприе изненадваща контраатака в североизточния район на Харковската област и превзе ключови села, предаде "Гардиън".

В социалните мрежи се появиха видеа на украински войници, които са посрещани като герои в новоосвободените селища.

"Украинските сили навлязоха на поне 20 км дълбочина в контролираната от Русия територия северно от Изюм към Купянск и на 6-7 септември отвоюваха около 400 кв. км.", обявиха изследователи от Института за изследване на войната (ISW).

Служител, представляващ контролираната от Русия Донецка народна република, призна във вторник, че украинските сили са "обкръжили" Балаклия, източен град с 27 000 души, разположен между Харков и окупирания от Русия Изюм.

"Днес украинските въоръжени сили, след продължителна артилерийска подготовка... започнаха атака срещу Балаклия", обяви вчера вечерта Даниил Безсонов в "Телеграм". "В момента Балаклия е в оперативно обкръжение и в обсега на обстрела на украинската артилерия", каза той, добавяйки, че една успешна украинска офанзива би застрашила руските сили в Изюм, стратегически важен град, който Русия използва при организацията на собствената си офанзива в Източна Украйна.

В интернет пространството се появиха клипове, които потвърждават, че украинците са нахлули в Балаклия.

Анализатори обявиха, че първоначалната цел на офанзивата може да бъде град Купянск, ключов пункт за руските доставки, насочващи се на юг от границата към Източна Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи в среднощно обръщение успехите на армията на север без да навлиза в подорбности. Той спомена, че са отвоювани села, но подчерта, че "сега не е подходящият момент да се назовават тези селища, където украинското знаме се е върнало".

В обръщението си Зеленски благодари и на украинските артилерийски войски за успешните попадения срещу силите на Москва на юг. Един от съветниците на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Арестович, каза във вторник вечерта, че "настъпват светкавични промени" в района на Харков, успоредно с южната офанзива в района на Херсон.

Във Вашингтон високопоставен служител на Пентагона отбеляза, че украинските сили постигат "бавен, но значим напредък" на бойното поле.

Експерти от ISW съобщиха, че във вторник украинските сили вероятно са превзели Вербовка (село на по-малко от 2 мили северозападно от Балаклия), позовавайки се на геолокационни изображения, публикувани от украински войници.

В сряда украинската армия потвърди офанзивата, след като разпространи видео със свалянето на руски боен самолет Су-25 близо до Волохов Яр, град на около 12 мили от Балаклия.

Украйна дълго време намекваше за намерението си да започне широкомащабна южна офанзива в района на Херсон, принуждавайки Русия да прехвърли някои от най-елитните си части от изток в Херсон.

"Руското разпределение на силите от Харков и Източна Украйна към южната част на Украйна вероятно откри възможност за украински контраатаки при откриване на такава възможност", пише мозъчният тръст.

Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика, каза, че украинската атака показва, че руските сили край Харков са разтегнати.

"Русия няма силни резерви в тази област, които биха могли да бъдат изпратени бързо, за да запушат пролуки и да укрепят ключови градове. Украйна може да разполага с числено и бойно превъзходство там".

Руското министерството на отбраната не е коментирало офанзивите на Украйна. В реч на икономически форум във Владивосток тази сряда, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не е загубила нищо в резултат на военната си кампания в Украйна.

Но редица видни прокремълски блогъри разкритикуваха руските власти след последната офанзива на Украйна. Игор Гиркин, руски ултранационалист и бивш военен лидер на "независимите" републики в Източна Украйна, каза, че околностите на Балаклия са били защитавани от зле оборудвани мобилизирани сили от региона на Донбас, които "не знаеха как да използват наличните тежки оръжия". Той добави, че Украйна също е поела контрол над селището Волохов Яр през нощта.

Александър Котс, прокремълски военен блогър, в сряда осъди руските власти, че крият "лошите новини".

"Трябва да започнем да променяме тази система, в която нашето ръководство не обича да говори за лошите новини, а неговите подчинени не искат да разстройват шефовете си", каза той.

Офанзивата на Украйна край Харков настъпи, след като Андрей Турчак, сенатор от управляващата партия "Единна Русия", предложи да се проведат в окупираните територии референдуми за присъединяване към Русия на 4 ноември. Тогава страната празнува деня на националното си единство.

"Би било правилно и символично да проведем референдуми точно на този ден", написа Турчак в своя канал в "Телеграм".