Си Цзинпин ще напусне Китай тази седмица за първи път от повече от две години за пътуване до Централна Азия, където ще се срещне с Владимир Путин само месец преди китайският президент да затвърди мястото си на най-могъщия китайски лидер след Мао Цзедун, предаде Ройтерс.

Пътуването, първото в чужбина от началото на пандемията от COVID-19, показва колко уверен е Си относно властта си в Китай и колко опасна е станала световната ситуация: конфронтацията на Русия със Запада заради Украйна, кризата около Тайван и кризисна световна икономика, коментира агенцията.

Си трябва да бъде на държавно посещение в Казахстан в сряда и след това ще се срещне с Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в древния град на Пътя на коприната Самарканд в Узбекистан, според Казахстан и Кремъл.

Помощникът по външната политика на Путин Юрий Ушаков каза пред репортери миналата седмица, че се очаква Путин да се срещне със Си на срещата на върха. Кремъл отказа да даде подробности по съществото за предстоящите разговори. Китай все още не е потвърдил плановете за пътуване на Си.

Срещата ще даде възможност на президента Си да подчертае своето влияние, докато Путин може да демонстрира преориентирането на Русия към Азия; и двамата лидери могат да покажат своето противопоставяне на Съединените щати, точно когато Западът се опитва да накаже Русия за войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

„Според мен всичко е свързано със Си: той иска да покаже колко е уверен във вътрешнополитически план и да бъде възприеман като международен лидер на държави, които се противопоставят на западната хегемония“, казва пред агенцията Джордж Магнус, автор на „Червени знамена“, книга за Си.

„Лично си представям, че Си ще бъде най-загрижен за това как върви войната на Путин и за ролята на Путин и Русия в близко бъдеще, защото Китай все още се нуждае от антизападно ръководство в Москва.“ 

Русия претърпя най-тежкото си поражение във войната миналата седмица, изоставяйки основния си бастион в Североизточна Украйна, припомня Ройтерс.

Задълбочаващото се „безгранично“ партньорство между издигащата се суперсила Китай и титана на природните ресурси Русия е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години – и това, което Западът наблюдава с безпокойство, посочва агенцията.

Някога старши партньор в глобалната комунистическа йерархия, Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. сега се смята за младши партньор на възраждащия се комунистически Китай, който се очаква да изпревари Съединените щати като най-голямата икономика в света през следващото десетилетие.

Въпреки че партньорството изобилства от исторически противоречия, няма признаци, че Си е готов да се откаже от подкрепата си за Путин в най-сериозната конфронтация на Русия със Запада от разгара на Студената война.

Вместо това двамата 69-годишни лидери задълбочават връзките си. Търговията между страните им скочи с близо една трета през първите 7 месеца на 2022 г.

Очаква се Си да наруши прецедента на конгреса на Комунистическата партия, който започва на 16 октомври, и да си осигури трети петгодишен лидерски мандат.

Докато Си се е срещал лично с Путин 38 пъти, откакто стана президент на Китай през 2013 г., той все още не се е срещал лично с Джо Байдън, откакто последният стана президент на САЩ през 2021 г.

За последен път Си се срещна с Путин през февруари само седмици преди руският президент да нареди инвазията в Украйна, която остави десетки хиляди убити и пося хаос в световната икономика.

На тази среща при откриването на Зимните олимпийски игри Си и Путин обявиха партньорство „без ограничения“, подкрепяйки се взаимно по отношение на противопоставянето на Украйна и Тайван с обещание да си сътрудничат повече срещу Запада.

Китай се въздържа да осъди операцията на Русия срещу Украйна или да я нарече „инвазия“ в съответствие с Кремъл, който определя войната като „специална военна операция“.

„По-голямото послание наистина не е, че Си подкрепя Путин, защото беше достатъчно ясно, че Си подкрепя Путин“, каза професор Стив Цан, директор на Китайския институт към Училището по източниш и африкански изследвания в Лондон.

„По-големият сигнал е, че той, Си Цзинпин, напуска Китай за първи път след пандемията в навечерието на партийния конгрес. Ако имаше заговори срещу него, това моментът, в който те щяха да станат. И е ясно, че той е уверен, че заговори няма да има, докато той е извън страната.

Си, син на комунистически революционер, е готов да си осигури исторически трети лидерски мандат на 20-ия конгрес на комунистическата партия, който започва на 16 октомври. За последен път той напусна Китай през януари 2020 г., преди над света да падне блокада заради COVID-19.

След като Западът наложи на Москва най-тежките санкции в съвременната история заради войната в Украйна, Путин казва, че Русия се обръща към Азия след като векове е гледала на Запада като на център на икономическия растеж, технологиите и войната.

Представяйки Запада като западаща, доминирана от САЩ коалиция, която има за цел да окове или дори да унищожи Русия, мирогледът на Путин съвпада с този на Си, който представя Китай като алтернатива на водения от САЩ ред след Втората световна война .

Помощникът на Путин Ушаков каза, че срещата Си-Путин ще бъде „много важна“. Той не даде повече подробности.

Докато Европа се стреми да се откаже от руския внос на енергия, Путин ще се стреми да увеличи износа на енергия към Китай и Азия.

Той също така ще проведе тристранна руско-китайска среща на върха с Монголия, откъдето е възможно да мине много по-кратък маршрут за руската енергия от Западен Сибир до Китай.

Миналата седмица той каза, че е договорено голямо трасе за износ на газ за Китай през Монголия. "Газпром" от години проучва възможността за голям нов газопровод - "Силата на Сибир 2" - който да преминава през Монголия, пренасяйки руски газ до Китай.

Той ще пренася 50 милиарда кубически метра газ годишно, около една трета от това, което Русия обикновено продава на Европа – или колкото годишните обеми на "Северен поток 1".

Шанхайската организация за сътрудничество, която включва Русия, Китай, Индия, Пакистан и четири централноазиатски държави, трябва да приеме Иран, един от ключовите съюзници на Москва в Близкия изток.