В рамките на няколко дни Украйна успя да освободи почти цялата територия на Харковската област - над 3000 кв. км., по данни на мозъчния тръст "Институт за изследване на войната".

Загубата на стратегическия важния град Изюм означава, че поставената цел на т.нар. втора фаза от "специалната военна операция" (да бъде напълно овладяна Донецката и Луганската област) няма как да бъде изпълнена.

Тежкото поражение обаче е най-видно от реакциите на руските пропагандатори, чийто ехидни коментари по адрес на Украйна и Запада секнаха след катастрофалното изтегляне от Харков.

На профила си в "Телеграм" Владимир Соловьов, един от най-видните прокремълски глашатаи, призовава отговорните лица от руската армия, допуснали украинската контраофанзива на север, да бъдат разстреляни. 

Нещо повече - в руския ефир вече открито се говори, че Русия няма как да спечели войната и че конфликтът трябва незабавно да бъде прекратен. Разбулват се и упорито налагани опорки, че руската армия не атакува цивилна инфраструктура, както и че по-голямата част от украинското население е на страната на Русия, но се страхува да се противопостави на "нацисткия режим" в Киев.

Сред критиците на "специалната военна операция" е бившият депутат от Държавната дума Борис Надеждин. 

"Хората, които убедиха президента Путин, че специалната операция ще бъде бърза и ефективна. Че ще нахлуем и че нашата Национална гвардия заедно с "кадировците" ще въдворят ред. Всички тези хора ни поставиха в много тежко положение", обяви Надеждин по време на участие в "Место встречи" ("Място за среща") - популярно предаване по НТВ.

Надеждин е попитан от водещия дали е сигурен, че "тези хора" съществуват.

"Разбира се, президентът не е седял и веднъж да му е хрумнало: "Защо да не започна специална операция?". Някой му е казал, че украинците ще се предадат, ще избягат, ще искат да се присъединят към Русия. Някои са му го казали и те сега говорят същите неща по телевизията", подчертава Надеждин и продължава: "Крайно време е да разберем, че просто е невъзможно да победим Украйна (...) в режим на "колониална война". Използваме частни войници, наемници, без мобилизация. Срещу руската армия се противопоставя силна армия, която е напълно подкрепяна от най-силните държави в икономически и технологически аспект, включително и в Европа".

Водещият се включва с въпрос дали Надеждин подкрепя мобилизацията.

"Подкрепям започването на мирни преговори и прекратяването на войната."

В студиото естествено присъства и познатата на руската аудитория клика "рашисти". Сред тях е депутатът от руския парламент Сергей Миронов, носещ жълта значка "Z". Той настоява, че войната не може да приключи преди да бъде свален "нацисткия режим" в Киев и припомня, че преди няколко дни Путин е казал: "Още даже не сме започнали".

Но думите на държавния глава не са посрещнати с очакваното благоговение. Коментарът на Миронов предизвиква бурна реакция от страна на политическия анализатор Виктор Олевич.

"Извинете, но какво още чакаме. Твърдите, че всичко се движи по план. Има ли някой, който въобще вярва, че преди 6 месеца планът е бил сега да изоставим Балаклия и да посрещаме контраофанзива в Харков? Да не успеем да превземем Харков и да напуснем Балаклия?"

Миронов посочва, че руската армия се е изправила срещу много добре въоръжени украински войски, подкрепяни от НАТО.

"Нашето военно разузнаване трябваше да предвиди това", не му остава длъжен Олевич.

В разговора се намесва друг депутат - Александър Казаков, който признава, че през последните дни върху Русия е бил нанесен "тежък психологически удар".

"Що се отнася до недругаря Надеждин, отново ви препоръчвам да внимавате с езика си. Дори само мимоходом да говорите за "колониална война" е недопустимо".

Казаков посочва, че в момента се води "глобална война" и че загубата в Харков е "само фрагмент от нея". Надеждин го прекъсва:

"В момента глобална война не се води, но ако започне, балансът на силите няма да е на наша страна".

В друг сегмент от предаването политическият коментатор Алексей Тимофеев анализира възможностите на Русия да усмири украинските саботьори, функциониращи на окупираните територии.

"Тези престъпления ще продължат без значение колко ефективно функционира СМЕРШ", обяснява той и допълва, че съпротивата в завладените земи ще продължи "много, много дълго време". "Един експерт от руската армия каза, че нахлуването в Одеса представлява риск само защото руските военни могат да бъдат прегръщани твърде силно от местните жители. След 24 февруари всички вече знаем, че това не е така. Жителите на Одеса не искат да прегръщат руските военни. И сега същият този експерт, вчера, днес и утре говори по държавната телевизия, че трябва да се борим до край. Ако неговата експертиза в първия случай се оказа не само погрешна, а направо престъплно погрешна, катастрофална, защо трябва да слушам мнението на същия този експерт, който твърди, че трябва да се борим до край"? 

След това се включва Олевич.

"Трябва да разберем, че трябва да ни поддържат нас идеологически, не само в освободените територии. Трябва да говорим с украинците. Като им казваме, че не съществуват като етнос, народ, че украинският език не съществува, не можем да очакваме от тях симпатия. Трябва реалистично да подходим към хората и да им кажем как бъдещето им може да изглежда, ако станат част от Русия. Какви биха могли да бъдат те в Русия".

По-късно в предаването Казаков подчертава, че Русия трябва да спечели войната на всяка цена.

"Трябва да ликвидираме нацисткия режим. И след това, който желае, може да дойде и ще говорим с него", обяснява депутатът, преди отново да бъде прекъснат от Надеждин.

"И колко години ще правим това нещо, Саша?", пита той.

"Колкото трябва", отвръща Казаков.

"Благодаря за честния отговор. Значи моят 10-годишен син някой ден ще има възможност да участва в сражения", заключва Надеждин.