Кирил Милов спечели сребърен медал на Световното първенство по борба класически стил в Белград. На финала при 97-килограмовите българинът отстъпи с 1:5 пред най-силния в категорията - арменеца Артур Алексанян.

Той ликува с четвърта световна титла в кариерата си. В биографията си Алесанян има още олимпийска титла и 5 европейски. Милов не успя да вземе реванш от именития си съперник след загубата от него на Мондиала през 2018-а, когато отново остана „сребърен“.

По-рано този сезон 25-годишният състезател триумфира с европейската титла. Среброто от Белград е четвъртото отличие в кариерата на Милов от голямо първенство.

„Щастлив съм, едва ли има борец, който да е стигнал до стълбичката и да не е щастлив, каза Милов пред БНТ. - Разбира се, има разочарование. В партер допуснах две грешки, които ми костваха и успеха. Вероятно е и до шанс, но с повече тренировки един ден се надявам да стъпя на върха. Знам, че съм един от най-добрите.“

А с най-много титли при класиците приключиха домакините от Сърбия - 4. Старши треньор на отбора е Стоян Добрев, бивш борец и треньор в националния ни тим.

Едмонд Назарян също ще спори за златния медал - той се класира на финала при 60-килограмовите на Световното. На полуфинал синът на Армен Назарян се справи с олимпийския вицешампион и двукратен №1 в света Кеничиро Фумито (Япония) - 5:5.

Днес младокът ще излезе срещу Жоламан Шаршенбеков (Киргизстан), сребърен медалист от Мондиал 2021. 

През тази година Едмонд спечели европейската титла при 20-годишните, взе и сребро при мъжете.

При жените Биляна Дудова (62 кг) приключи участието си, след като киргизстанката Айсулу Тинибекова, от която загуби, не успя да стигне до финала. Днес на тепиха излизат Миглена Селишка и Мими Христова.