Руската федерация най-вероятно ще успее да избегне дефолт по външния си държавен дълг, след като днес е извършила плащане по падежиращи еврооблигации в долари. Това е драматичен обрат в позицията на Москва, която обеща, че няма да се съобразява с исканията на дългодържателите да бъде спазен договорът и да се плати във валута, а не в рубли. 

Новината за днешните действия на страната дойдоха направо от финансовото министерство на правителството на Владимир Путин. В съобщение на сайта на ведомството се казва, че днес е извъшрено плащане на 564,8 млн. долара по еврооблигация от 2022 година и плащане на лихви от малко над 84 млн. долара по облигация с падеж от 2042 година. 

В съобщението изрично е споменато, че задължението е изпълнено "според условията на емисионната документация". 

Парите са насочени към лондонския клон на Citibank, но все още няма информация дали е прието. Все пак логиката сочи, че всичко би трябвало да е наред. 

Припомняме, че падежирането на голямото плащане мина през април, но Русия опита да плати в рубли, което е нарушение на задължението. Затова и плащането бе отказано и неприето. Веднага след това започна да действа гратисният период от 30 дни, в който плащането трябваше да бъде извършено. 

Ако това не бе направено, Русия щеше да изпадне в дефолт по дълга си на 4 май. Това на практика не се е случвало от 1917 година, когато революцията на Ленин отказва да плати на държачите на руски дълг. 

Припомняме, че западните санкции удариха валутните резерви на Москва и на практика изтриха поне половината от събраните през последните години 640 млрд. долара. Останах свободни единствено резервите в злато, рубли и юани. Златото е в размер на около 132 млрд. долара, но на практика е много трудно да бъде продадено на пазарна цена, защото големите пазари на този метал са в Ню Йорк, Лондон и Женева. Китай може да изкупи резервите, но при всички положения няма да бъде на пазарна цена. 

Рекапитулацията до момента - засега Русия избягва дефолта (фалита) и плаща във валута въпреки нежеланието си и въпреки обещанията си.