Незаконни връщания на мигранти в морски води свалиха изпълнителния директор на „Фронтекс“ – агенцията на ЕС за морска и брегова охрана.

Французинът Фабрис Лежери подаде оставка след публикуването на първите резултати от започнало преди година разследване на ОЛАФ – Службата за борба с измамите.

Тепърва предстои огласяването и на данни за тормоз и неправомерно поведение във „Фронтекс“.

Вчера бе публикувано съвместно разследване на журналистическата организация Lighthouse Reports, швейцарската телевизия „СРФ Рундшау“, германското списание „Шпигел“ и френския вестник „Монд“. То разкрива, че мигранти, пристигащи по море с гумени лодки в Гърция, били прехвърляни на салове и връщани обратно в опасните води на Егейско море. Дейността обаче била отчитана като „предотвратяване на отплаване“ в турски води. А всъщност граничари от „Фронтекс“ прибягвали до практика, известна като „отблъскване“. Имало най-малко 145 такива случая. В поне 22 от тях животът на мигрантите бил подлаган на опасност заради прехвърлянето на салове.

Ръководителите на „Фронтекс“, сред които и Фабрис Лежери, знаели за всичко това, но мълчали.

Журналистите направили разкритията си, след като прегледали данните на „Фронтекс“. Те получили достъп на документите по закона за достъп до информация.

Още вчера управителният съвет на „Фронтекс“, в който влизат представители на всички страни членки на ЕС, се събра на извънредно заседание. Лежери депозирал оставката си и тя била приета. Длъжността му ще бъде изпълнявана от най-високопоставената му заместничка – Ая Калная. Съвсем скоро ще бъде избран временно управляващ агенцията. От „Фронтекс“ помолили Европейската комисия да обяви по най-бързия начин процедура за подбор на кандидати за овакантения пост.

Същевременно първоначалните заключения на ОЛАФ все още не са огласени публично, а са известни само сред служителите на „Фронтекс“. Колкото обаче и да се пазят в тайна, постоянно изтича някаква информация за тях. Според френското списание „Поан“, цитирано от БТА, докладът обвинява Фабрис Лежери, че не е спазвал процедурите, показал е нелоялност спрямо ЕС и е демонстрирал лошо лично управление.

Според „Политико“ на заседанието на УС на „Фронтекс“ Фабрис Лежери предприел контраатака срещу ЕС, като го обвинил, че се опитва да превърне ръководената от него агенция в нещо като неправителствена организация. На негова страна застанали представителите на Полша, Унгария и Гърция, твърди изданието. Трите държави са „твърдолинейни“ по отношения на миграцията.

Особено остри нападки срещу Лежери били отправени от Швеция. Най-големият удар обаче дошъл от родната му Франция, която оттеглила подкрепата си за него.

За седемте си години начело на "Фронтекс" Лежери отговаряше за укрепването на агенцията, чийто персонал е значително увеличен и трябва да достигне 10 000 души брегова и гранична охрана през 2027 г.