Няма опасност от разпадане на управляващата коалиция заради предстоящото решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, каза днес председателят на парламента Никола Минчев, цитиран от БНР.

Коалиционният съвет ще обсъжда въпроса Украйна утре, а окончателното решение се очаква да бъде гласувано от парламента в сряда.

"Аз мисля, че ще се намери такова решение, което да отговаря и на вижданията на БСП, не смятам и се надявам, че например това, което поиска г-н Зеленски, ще бъде акт, който БСП ще разчете като необходимост от излизане от коалицията - каза председателят на парламента. - Оттам нататък вече ще видим какви точно са необходимостите и какво можем ние да предостави. Така са формулирани проектите на решение".

Минчев участва в Националния събор-поклонение в историческата местност Оборище, с който приключиха честванията 146-ата годишнина от Априлското въстание. 

На същото събитие председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в момента управляващите търсят начин да избегнат истинското решение, което Народното събрание трябва да вземе в помощ на Украйна, като предлагат палиативни мерки, само и единствено да запазят тази коалиция, която се срива.

"На всички участници в това пагубно за държавата управление трябва да е ясно, че ако този въпрос не разруши тяхната идеологически противоречива коалиция, то съвсем скоро ще го направи друг въпрос и това вероятно ще е с Македония", коментира още тя.