Британската национална валута - лирата, поевтиня рязко днес сутринта на азиатските пазари и пое към историческо дъно до 1,0350 щатски долара. Причината според експертите - изказването на новия финансов министър Куази Куартенг от петък, в което той обеща да намали данъците допълнително, което, ако бъде изпълнено, ще разтегне докрай напрежението в държавните финанси на Обединеното кралство.

Какво направи Куртенг в петък? Чисто и просто представи план за дългово финансиране на обща стойност от 45 млрд. паунда, през който ще бъдат прокарани огромен брой данъчни отстъпки - вероятно най-големият такъв пакет в последните 50 години. Сред идеите на новия министър са да отмени планираното увеличение на корпоративния данък и да се откаже от увеличението на вноските за здравеопазване на физическите  лица. На практика всички тези мерки ще струват въпросните 45 млрд. паунда, но след като те бъдат набрани от международните дългови пазари, дългът на Лондон ще скочи. 

Представеният от финансови министър план причини агресивни разпродажби на британските държавни облигации и ръст на тяхната доходност.

Данъчните намаления идват в момент, когато се очаква Обединеното кралство се да похарчи 150 млрд. британски лири за субсидиране на разходите за енергия за потребителите и бизнеса на острова. Голяма част от този заем се очаква да бъде финансиран от емитирането на нови държавни облигации.

За разлика от големите намаления на данъците през 80-те години на миналия век,  Куази Куартенг ще вземе заеми за десетки милиарди лири (най-голямо увеличение на заемите от далечната 1972 г.), за да финансира плановете си на етап, когато Английската централна банка повишава лихвените проценти в опит да постави инфлацията под контрол. През миналата седмица Централната банка на Англия повиши лихвените проценти с нови 0,5 процентни пункта, пък припомня БНР. 

Всичко това провокира драматично обезценяване на британската валута, като по време на днешната азиатска търговия паундът падна за кратко с близо 5% към 1,0327 долара след петъчно поевтиняване с 3%, достигайки историческо дъно.

Последва известна стабилизация на британската лира около 1,0600 американски долара - точно около бившите рекордни дъна към 1,0550 долара.

Междувременно индексът на щатски долар спрямо кошницата от останали водещи валути, включително британската лира, еврото и йената, достигна 114,58 пункта за първи път от май 2002 г. насам, преди да върне леко назад към 114, 00 пункта или с 0,78% по-високо от края на миналата работна седмица.