"В последния месец имама 3500 статии срещу нас, и това преди кампанията, сега са и повече. Има огромен проблем – законодателството ни разрешава всеки да пише каквото си иска. Заведохме дело срещу една от информационните агенции, но разбрахме, че фирмата, притежаваща тази агенция, се сменя постоянно, и така се избягва отговорност. Искаме всяка статия да има автор, както и всяка медия трябва да има главен редактор, който носи заедно с автора отговорност за публикуваните материали. Така няма да може някой да пише глупости и да заблуждава хората – особено тези в чужбина, чийто достъп до информация е точно по този начин - онлайн."

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Искам да разкажа две истории", добави той.

Първата е свързана с "информацията, която беше дадена от господин (Васил) Божков, от неговия шофьор и от дама от Министерството на финансите", започна.

"Божков каза: "Аз имах истинския плюс, ако се промени законът, да спечеля 600 млн. евро, като не плащам данъци на държавата, затова платих 60 милиона – те са от банката, откъдето ги изтеглих. Спечелих от тях 10%. Носих ги при министър Горанов." Той се подписва зад тези сведения – неговият шофьор също казва: "Аз карам всеки две седмици Божков при Горанов и той носеше евро и пури." Жената: "Божков ни караше да не го записваме на портала." На база на тези данни имахме ареста за 24 часа на Бойко Борисов, като главният прокурор още не е интервюирал нито Божков, нито тези свидетели", каза Петков.

И продължи с втората история:

"Когато правителството тръгна да пада, в наш разговор със Слави Трифонов, той попита: "Защо си се вгледал в моя милиард?" Отговорихме му: "Това не е твоят милиард, това е милиардът на народа, на всички хора, събрани в хазната." Трифонов отвърна: "Ако този милиард и двеста милиона не бъдат дадени по начина, по който аз искам, правителството ви пада още следващата сряда."

"Първият закон след мнозинство в новия парламент, ще е антикорупионната политика с Бойко Рашков. Вторият – когато в службите, за да се сменят шефовете им, трябват подписи на президента и премиера – ако това остане така, в служебните кабинети могат едновременно да си подписват и служебният премиер, и президентът, но редовния кабинет не може да променя това. Трябва тези хора на съответните постове да се избират от гражданите", посочи още съпредседателят на ПП.

Кирил Петков коментира и отделянето на европрокуратурата от родната прокуратура и припомни:

"При сигнал за европрокуратурата отивахте първо към деловодството на нашата си прокуратура. Нашият план е с работещи служби, с антикорупционната комисия, с европрокуратурата – от всички места едновременно да правим разследванията, от които народът очаква да види справедливост."

Той припомни и направеното на ГКПП "Капитан Андреево:

Мафиотът Ами е човекът, който контролираше "Капитан Андреево" толкова много години. Имахме реални заплахи за част от екипа ни – първо подкуп, а след това дойдоха и реалните заплахи. Има едни реални хора, които трябва да изгубят ужасно много пари, за да може тази промяна да се случи.

Петков сподели и лично виждане за това защо в чужбина хората гласуват за "Възраждане". Той сe основа и на своя опит на човек, живял извън страната дълго време. Запознат е с чувството на носталгия към България, но и на гняв към институциите в страните, в които българите живеят. Според него, когато изпитваш носталгия, а едновременно с това някой ти даде лозунга "България на три морета, българите са силни", ще гласуваш за "Възраждане".

"Аз уважавам хора със силна идея за България и ако си държат на думата, дори и да е грешна, пак имам уважение. В разговор с Костадин Костадинов, му казах: "Нека сложим ново управление на антикорупционната комисия". Той отговори: "Добре, ние имаме друг кандидат – Бойко Атанасов". Атанасов не е лош кандидат. Звъннах на Рашков и го питах дали може да направи екип с Атанасов, като той беше съгласен, но Костадинов не поиска", разказа Петков.

"Истината е следната – главният прокурор трябва да бъде сменен с 2/3 от народните представители. Другата истина – в този вид в парламента едва ли ще имаме 2/3 от тези хора, които искат да направим това, защото ги е страх", допълни той.

Петков коментира и стъпките в посока земеделието:

"Износът на зърно – ние сме една от страните в Европа, която е най-осигурена, и сме голям износител на зърно. Трябва да се фокусираме върху поливните системи. Друго – вносът на нелегални зеленчуци пречи на местното производство. Голямата ни мечта е да направим тържища, където да се смесват и потоците на внос, и българските производители."

По темата за чистотата на въздуха, Петков каза:

"Вече имаме законодателство, трябва да си го следваме. Повечето от замърсителите в страната се знаят, но понеже са приближени до някои кметове, остават неразкрити. Колкото и да е странно, корупцията е най-голямата пречка за чистотата у нас."

"Всички българи знаем, че всъщност България е една много хубава страна. Имаме плодородна земя, умни хора, хубава природа, възможност да сме в най-богатият пазар на света, мястото ни е стратегическо. Този потенциал всички го знаем – имаме го. А в последните години все сме най-бедни, най-корумпирани и ни се мачка самочувствието. Има причина за това – да, тези 30 години едни управляващи, малко на брой хора в и извън властта, са крадели от този потенциал.

На 2 октомври е време да отключим този потенциал – стига толкова преход, крадци, политици от миналото, безобразия, които няма да преглъщаме повече. Време е да станем растяща, можеща европейска държава. Надявам се, че повече от нас ще изберат България за свой дом", завърши Кирил Петков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!