Ако САЩ наложат санкции на Русия заради Украйна, Москва може да се откаже от долара като резервна валута.

За това предупреди днес съветникът от Кремъл Сергей Глазиев, цитиран от Ройтерс.

Освен това Русия ще откаже а изплаща заемите си към американските банки. "Ако САЩ замразят сметките на руски официални лица и компании, Русия ще препоръча на всички притежатели на американски ценни книжа да ги предадат", допълни Глазиев. Кремъл често използва този съветник, когато трябва да заеме твърдолинейна позиция срещу Запада. Той обаче не участва в изработването на политиката на Русия, отбелязва Ройтерс.

Снощи Вашингтон прекрати военното си сътрудничество с Москва. Пентагонът съобщи, че прекратява всякакви военни ангажименти с Русия, включително съвместни учения и посещения на кораби в руски пристанища. Спират двустранните срещи на военни и служители на отбранителните ведомства, както и планирането на конференции. Контактите на ниво министри и висши командири обаче засега продължават.

Малкопо-рано ЕС заплаши Русия със санкции, ако не изтегли войските си от украинския полуостров Крим. Въпросът ще бъде обсъден в четвъртък на извънредна среща на върха в Брюксел. Сред възможните санкции са спиране на преговорите за премахване на визите за руски граждани.

Украинският парламент прие днес резолюция, призоваваща руските войски да напуснат Крим, предаде агенция УНИАН. 239 депутати от общо 331 регистрирани в зала гласуваха за решението.