Общото събрание на ООН днес прие с голямо мнозинство резолюция, която осъжда руските "опити за незаконно анексиране" на четирите частично окупирани области в Украйна и призовава всички страни да не признават тези територии за част от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Резолюцията бе подкрепена от 143 от общо 193 държави.

В текста се изразява и подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

Само 4 страни подкрепиха Русия, гласувайки "против" – Сирия, Никарагуа, Северна Корея и Беларус. 

Трийсет и пет държави гласуваха "въздържал се", в това число и стратегическият партньор на Русия - Китай, а останалите страни не участваха във вота. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства “много силното послание на международната общност”, каквото според него е резолюцията на Общото събрание на ООН,

“Вотът категорично заклейми незаконната анексия на украински територии и отправи ясен призив към руския президент Путин да се откаже от решенията си и да зачита териториалната цялост на Украйна. Това показва, че трябва да сме единни в защитата на международния ред, основан на правила, за нашите основни ценности. Лидерството на САЩ в НАТО и международната общност е от основно значение за това”, каза той в присъствието на шефа на Пентагона Лойд Остин.

Днес е вторият ден от срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел.