Съвсем скоро НАТО ще започне да помага на Украйна с оборудване срещу дронове, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говори след двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на пакта.

Става дума за стотици устройства за заглушаване на неефективните според Столтенберг руски и ирански дронове. Това е част от Всеобхватния пакет за помощ на НАТО. Той ще помогне също така за защита на цивилните граждани и ключовата инфраструктура в Украйна. В дългосрочен план алиансът ще помогне на Киев да премине от съветско към съвременно натовско оборудване.

Съюзниците снабдяват страната с усъвършенствани системи, включително с артилерия, противовъздушна отбрана (ПВО) и бронирани коли.

Столтенберг специално похвали Испания, която днес обяви изпращането на 4 ракетни установки HAWK за засилването на украинската ПВО.

Генералният секретар призова съюзниците да увеличат още повече помощта за Киев. Пактът също така осигурява на Украйна гориво, зимно облекло и медикаменти.

„Много далеч сме от обстоятелствата, при които НАТО да използва ядрено оръжие“, каза Столтенберг в отговор на въпрос.

Ядрените сили на пакта за сдържане са успешни от десетилетия. Целта на НАТО е да предотврати война и ядрен удар, сдържането е начинът да бъде избегнато нападение.

Столтенберг за пореден път предупреди Русия, че ще има тежки последици, ако тя използва ядрено оръжие в Украйна.

Министрите от НАТО са взели решения за повишаване на сигурността на критичната инфраструктура, включително подводната и съобщителната. Мерките са заради скорошния саботаж срещу тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2 на дъното на Балтийско море.