Руски ядрен удар би променил хода на конфликта и почти сигурно ще предизвика "физически реакция" от много съюзници и потенциално от НАТО. Това обявил високопоставен представител на алианса пред Ройтерс.

Всяко използване на ядрени оръжия от Москва би имало "безпрецедентни последици" за Русия, предупредил служителят.

Това "почти сигурно ще предизвика физически отговор от много съюзници и потенциално от самия НАТО", уверил той.

Служителят добавил, че Москва използва своите ядрени заплахи главно, за да възпре НАТО и други страни от директно включване във войната срещу Украйна.

Руският президент Владимир Путин заплаши на 21 септември, че страната му си запазва правото да използва всички възможни средства да защити територията си. Това бе възприето като заплаха на държавния глава, че е склонен да прибегне до ядрено оръжие.

През последните дни обаче представителите на Руската федерация възмутено настояват, че Западът повдига тази тема и застрашава Москва. Вчера руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Русия ще използва ядрено оръжие само ако е поставено на карта самото съществуване на страната.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков размаха пръст на съюзниците на Украйна.

"Осъждаме факта, че западните държавни глави – на САЩ, на европейските страни - ежедневно се упражняват в ядрена реторика. Смятаме това за много вредна практика, за провокация", заяви той. "Русия не иска да участва в тези упражнения и не ги приема".