Компанията "Юнайтед груп" разпространи официално изявление по повод спекулациите, че е пред придобиване на футболния "Левски". Накратко - фирмата на бизнесмена Драган Шолак, която в България притежава "Нова броудкастинг груп" и "Виваком", признава за преговори, но отрича те да са на финалната права.

За последното имаше медийни публикации в последните дни. Те гласяха, че е въпрос на много близко бъдеще "Юнайтед груп", или по-точно "Спортс републик", която управлява спортния й бизнес, да стане мажоритарен собственик на "Левски".

За интерес от страна на бизнес групата към клуба от "Герена" се говори от финала за Купата на България срещу ЦСКА-София. След това тя предизвика одит на ст. "Георги Аспарухов". На база на това е изготвен анализ, който още не бил коментиран с управата на "Левски".

Любопитен момент в декларацията е следното изречение:

"United Group и Sport Republic стриктно спазват приложимите законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да преговарят с лица и/или компании, санкционирани по глобалния закон „Магнитски“."

То е по повод дълговете на "Левски" към фирми на бившия собственик на клуба Васил Божков. Избягалият в Дубай бизнесмен прехвърли акциите на Наско Сираков, но борчът в размер на милиони остава - поне формално. Отново според медийни публикации, Божков бил казал на Сираков, че няма да си ги иска, което правело сделката с "Юнайтед груп" "почти опечена".

Пълното изявление:

"Във връзка с публикации в български медии, съдържащи твърдения за потенциално споразумение на United Group и/или Sport Republic за придобиване на ФК Левски, United Group и Sport Republic биха искали да заявят следното:

United Group наскоро проведе финансов и правен анализ на ФК Левски, резултатите от който бяха представени и в момента се разглеждат от ръководствата на United Group и Sport Republic. Анализът все още не е коментиран със собствениците и/или ръководството на  ФК Левски. 

United Group и Sports Republic все още не са провеждали преговори относно придобиването на ФК Левски.

United Group и Sport Republic стриктно спазват приложимите законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да преговарят с лица и/или компании, санкционирани по глобалния закон „Магнитски“.  

United Group и Sport Republic няма да коментират в бъдеще каквито и да било спекулации по темата. Компаниите ще разпространят официално становище, когато преговорите бъдат финализирани, успешно или не."