ЕС реши да създаде Мисия за военна помощ за Украйна (МВПУ), чиято цел е засилване на военните способности на въоръжените сили на страната.

Това е първата подобна мисия в историята на Съюза.

Решението бе взето на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

МВПУ се създава в отговор на молбата на Украйна за военна помощ на фона на руската агресия. Тя ще осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение за армията на Киев, включително на силите за териториална отбрана. Страните членки на ЕС ще синхронизират помежду си дейностите в подкрепа на това обучение.

Целта на мисията е да бъдат обучени около 15 хиляди войници като начало, поясни след заседаниято върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Може и да са повече, но това е първата цел. Това е в добавка към всичко останало, което страните членки правят заедно или поотделно в подкрепа на Украйна“, допълни той.

Мисията ще заработи от ноември и ще действа на територията на държавите от ЕС. Нейната оперативна централа ще се намира в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) в Брюксел. Неин командир ще бъде френският вицеадмирал Ерве Блежан – шеф на Силите за военно планиране и провеждане на операции.

Мандадът на МВПУ не е изпълнителен. Първоначално е предвидено той да бъде две години. Цената на общите разходи за този период е 106,7 милиона евро.

Същевременно Съветът прие днес допълнителни мерки за помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). С шестия транш на стойност 500 милиона евро общият принос на ЕС по линия на ЕМПМ за Украйна ще достигне 3,1 милиарда евро.

Обхватът на оборудването, което ще бъде предоставено в рамките на новия пакет помощи, е в съответствие с настоящите приоритети, изразени от украинското правителство. Става дума за 490 млн. евро за военно оборудване, предназначено да осигури смъртоносна сила за отбранителни цели, както и 10 млн. евро за покриване на доставките на оборудване и консумативи като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво.

И двете мерки за помощ ще спомогнат за осигуряване на поддръжка и ремонт на вече дарено в рамките на ЕМПМ военно оборудване на Украйна от страните членки на ЕС.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал ЕС да изготви девети санкционен пакет срещу Русия, както и санкции срещу Иран заради доставката от негова страна на дроновете за нападение срещу страната му, каза Борел. Кулеба е участвал по видеовръзка от скривалище на неназовано място.

Жозеп Борел припомни, че осмият пакет от санкции е приет съвсем наскоро, а това е процес, който продължава. По повод исканията за мерки срещу Иран той посочи, че доказателствата са дадени от украинското разузнаване, но Ислямската република категорично отрича това да са нейни дронове. Затова страните членки са поискали да бъдат събрани всички възможни доказателства, преди да се вземат каквито и да било решения.