Заслугите за интерконектора с Гърция, за евентуалното ни влизане в Шенген и за бъдещото понижение на инфлацията са на служебното правителство и на президента Румен Радев. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред бТВ.

За пореден път той заяви, че България отговаря на всички критерии за Шенген.

"Служебното правителство имаше твърдата воля да вкара държавата на границата. Ако държавата не беше влязла, действително щяхме да имаме проблем. Не е все едно дали държавата гарантира, че това, което преминава, има законното право. Това е част от усилието", каза Донев.

Когато му бе напомнено, че правителството на Кирил Петков е повдигнало въпроса с ГКПП "Капитан Андреево" той заяви:

"Този проблем беше посочен още миналата година от президента Румен Радев. Защо предходното правителство го повдигна чак през май - юни?"

По отношение на инфлацията Донев изтъкна, че политиките, които се провеждат, са следствие от политиките в бюджета.

"Служебното правителство няма вина за това дали дългът скача. Служебното правителство успя да укроти темпа на нарастване на инфлацията. Това е пик, предстои понижение на инфлацията", каза Донев.

И посочи, че са взети мерки по отношение на цените на горивата, на природния газ и др.

"Това, което заварихме в енергетиката, беше ужасяващо. Ноември цената на природния газ ще бъде под 200 лв. Няма съмнения за участие на посредници. Изключихме всички от веригата на доставки. Имаме газ от няколко източника", каза Донев.

По отношение на изграждането на интерконектора с Гърция той заяви:

"Ако не беше усилието на служебното правителство, това нямаше да се случи".

За офертите за нови изтребители Донев обясни, че за да се осигури охраната на въздушното пространство на България трябва да се наемат самолети, докато дойдат закупените от нас F-16. И за това са поискани оферти, като вече са дошли 2 - от Швеция и от Франция. Тези самолети са втора ръка.

"Трябва да осигурим този преход между МиГ-29 и F-16", каза Донев.

Той заяви, че ние нямаме достатъчно оръжие, което да е годно и да го предоставим на Украйна.

"Има рискове за националната сигурност, пряка военнна заплаха за България няма", каза Донев по отношение на войната в Украйна.

Той отрече твърденията, че служебното правителство е направило целенасочени удари върху БСП.