Европейската комисия предложи днес 1,8 милиарда евро заеми в подкрепа на платежния баланс на Украйна. Ако Съветът (държавите-членки) и Европейският парламент одобрят предложението, Киев ще може да ползва парите през тази и началото на следващата година.

Кредитирането е в замяна на реформи, които Украйна трябва да извърши в публичните финанси, в енергийния и банковия сектор, и в макроикономическото управление, се казва в съобщение на Комисията.

То посочва и че е нужно да се укрепят икономическото управление и прозрачността, да се извършат съдебни реформи и да се води борба с корупцията.

Украинската икономика е в дълбока рецесия и част от нея е разрушена от конфликта с руските сепаратисти в източната част на страната. 

Това е третата европейска програма за макрофинансова помощ за Украйна от 2010 година насам. През 2014 година ЕС предостави на Украйна помощ в размер на 1,36 милиарда евро по съществуващите програми, се посочва в съобщението.

Последните 250 милиона евро по тези програми могат да се очакват до пролетта на 2015 година, ако Украйна изпълни успешно договорените политически мерки и продължи да изпълнява споразумението си с Международния валутен фонд за заеми от общо 17 милиарда евро.

Европейският пакет за финансова и икономическа помощ за Украйна приет миналата година е на обща стойност 11 милиарда евро, 8 милиарда от които са заеми.

Успоредно с него ЕС едностранно отвори пазара си за украински стоки и услуги, година преди споразумението му за свободна търговия с бившата съветска република да влезе в сила в началото на 2016 година.