До 2030 г. Англия ще е в състояние да предотврати появата на нови случаи на ХИВ. Това съобщи Националната здравна служба. Хората, заразени с вируса, ще имат достъп до инжекционни форми на каботегравир и рилпивирин, а тези, които са резистентни към лекарствата, ще могат да получават таблетки фостемсавир, който беше одобрен миналата седмица, предаде "Гардиън".

Новите медикаменти ще бъдат достъпни за цялата територия на Англия , с което ще бъде сложен край на различията в разпространението на медикаментите в отделните региони. Каботегравир, който винаги се използва в комбинация с рилпивирин, беше одобрен за употреба през януари 2022 г. и трябва да се инжектира на всеки два месеца, за разлика от хапчетата на фостемсавир, които трябва да се приемат всеки ден и могат да загубят своята ефективност, ако се пропускат дози.

Целта на лечението е да поддържа броя на вирусните частици в кръвта толкова нисък, че да не може да бъде предаван между хората. При постигане на достатъчна висока ефективност, на теория би имало нулев риск за всеки, който е под постоянно лечение, да предава ХИВ. Това според Националната здравна служба ще превърне английската в първата здравна система в света, която ще сложи край на разпространението на вируса.

Огромен напредък е постигнат през десетилетията, откакто ХИВ и СПИН бяха идентифицирани за първи път. Миналата година броят на новодиагностицираните с ХИВ в Англия падна до 2955. Между 2014 г. и 2019 г. броят на предаванията е намалял с 34%, което според Националната здравна служба се дължи на по-доброто лечение и по-широкия достъп до превантивни лекарства.

Въпреки това Националният тръст за СПИН предупреди миналата година, че има "значителни неравенства" в достъпа до грижи за ХИВ, особено за тези извън Лондон и жителите от малцинствен произход. Приблизителният брой на хората с недиагностициран ХИВ е спаднал от 5560 през 2019 г. на 4660 през 2020 г. Близо два пъти повече обаче са недиагностицираните извън Лондон, смята благотворителната организация. 

Организацията съобщава, че достъпът до лечение на ХИВ е по-добър в столицата, където живеят около една трета от всички заразени с ХИВ.