В завзетия от Русия Мариупол реалните числа на убитите в града могат да се окажат много по-големи, отколкото се казва досега, съобщава украинската агенция Укринформ. Изпод развалините на разрушените домове извозват тела заедно с бетона – под всеки от тях има от 50 до 100 убити, съобщава в Телеграм мариуполският градски съвет, цитиран от агенцията.

Няма независимо потвърждение на информацията,  но днес британските власти, цитирани от Би Би Си, предупредиха за опасност от холера в Мариупол заради многобройните трупове, разлагащи се в разрушения до основи град на Азовско море и липсата на чиста питейна вода в него.

"Събарянето на сградите провеждат без разчистване на развалините - телата на убитите мариуполци изнасят заедно с бетона. После руските окупатори ги извозват като боклук на мариполските полигони за твърди битови отпадъци", казва в съобщението си градският съвет.

Той отбелязва, че става дума за сметища, които не се използват още от 2008 г.

Според съобщението окупационните войски отначало мобилизирали местното население да разчиства развалините, но когато видели колко много жертви се намират под тях, веднага отстранили местните и ги заменили с мобилизирани граждани на самообявилата се Донецка народна република.

"Сега те дори не се опитват да вадят телата. Просто събарят къщите и извозват останките заедно с убитите мариуполци. Защото реалното количество тела под развалините на домовете плаши.

Почти под всяко разрушено здания има от 50 до 100 убити, а в Мариупол са унищожили 1 300 многоетажни блокове. Затова реалните числа на убитите в града, за съжаление, могат да се окажат много повече, отколкото съобщавахме", подчертава кментът на града Вадим Бойченко, който го напусна с една от последните евакуации.

В по-раншни съобщения Бойченко говореше за вероятно 20 000 цивилни жертви в някога 450-хилядния Мариупол, в който днес е останало около четвърт от населението, неуспяло да се евакуира през трите месеца на варварски руски обстрел и бомбардировки.