Лимитите за изследвания и консултации на личните лекари да отпаднат. Те да са в електронното досие на всеки здравноосигурен пациент и ако той ги надхвърли, да се иска разрешение от здравната каса.

"Да отпадне лимитирането на медицинските дейности. Да се прехвърли лимитът към електронния запис на пациентите и в случай на необходимост пациентът да иска разрешение от НЗОК за извършване на допълнителни изследвания и консултации."

Това искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в предложенията им до Българския лекарски съюз за промени в Националния рамков договор.

Освен това извън сумите за всяка индивидуална медицинска практика, определени за изследвания и консултации, да останат тези, които се назнават за ТЕЛК и НЕЛК, както и изследването на пълната кръвна картина и утайката

От сдружението предлагат и да могат да се изписват от разстояние лекарства и т. н. на пациенти с документирана невъзможност да посещават лечебното заведение, както и на хора, които са в карантина.

Оттам освен това искат да не съхраняват на хартия ЕКГ, епикризи и т. н. Пациентите да могат да изискват от личния си лекар хартиен вариант на даден документ/информация само ако това не може да бъде открито в Националната здравно-информационна система (достъпът до пациентското електронно досие все така става с електронен подпис).

В срок 1-30 септември през съответната година НЗОК да уведомява (писма, SMS, електронни съобщения) всички пациенти, на които до края на август не е извършен профилактичен преглед, искат още от сдружението.

Пак Касата да праща писмени уведомления - предупреждения на пациенти при първи сигнал от личния лекар за проявена към него агресия от съответното здравноосигурено лице. Ако това се повтори, идва писмо, че личният лекар/практика вече няма да му предоставя здравна помощ и че има възможност да си избере друго лечебно заведение.

Във всички тези случаи НЗОК трябва да уведоми здравноосигурения, искат от сдружението.

Това означава и че трябва да бъде предвидена възможност за избор на нов общопрактикуващ лекар извън двете стандарти възможности на шестмесечие или при другите вече описани извънредни случаи.

Всичко това, смятат от сдружението, ще доведе до преустановяване на "практиката нормативната уредба да поощрява насилниците над лекари".

"В случай на злонамерени действия и/или словесен/вербален и психологически тормоз спрямо личен лекар/практика - същият има право да уведоми НЗОК- респ. РЗОК- и да прекрати едностранно регистрацията на съответното лице от пациентската си листа, а НЗОК да разреши извънсрочен избор на нов семеен лекар", пише в предложенията.

Сред другите предложения са лекари без придобита специалност по обща медицина да могат да извършват дейности в лечебно заведение за ПИМП като наети или заместващи лекар.

Лекарите, специализиращи обща медицина в обучителна практика, могат да бъдат заместващи лекари на титуляра за определен от него период, искат още от сдружението в предложенията си за промени в рамковия договор.