В навечерието на конференция, посветена на възстановяването на Украйна, Германия представи своя „План Маршал“ за страната. Експерти са изготвили досие с най-необходимите стъпки за първоначалното възстановяване и целта на конференцията ще е да се създадат достатъчно добри условия за участието на възможно най-много донори от частния бизнес.

„Трябва да окажем спешна помощ – най-вече в инфраструктурата и в енергийните доставки“, заяви председателят на Източната комисия на германския бизнес Михаел Хармс.

Преди него председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и канцлерът Олаф Шолц призоваха за създаването на международен „План Маршал“ за Украйна.

"Хората в Украйна трябва да видят бързи резултати при изграждането на инфраструктурата им", посочва още Хармс.

Това означава също така да се подкрепи и огромният потенциал, който Украйна има в дигиталната икономика, селското стопанство и зелените енергии. Бъдещата икономика на страната трябва да е с много ниски вредни емисии.

Докато в Украйна има война, не може да се очаква голяма вълна от инвестиции, но въпреки това ЕС трябва да се подготви за момента, в който инвестициите ще са възможни. Има вече много положителни сигнали от германски фирми, които не се изтеглят от Украйна въпреки военните действия и засега поддържат бизнеса си там, но се готвят и за разрастването му, в момента, в който се възцари отново мир.