Има съмнително съвпадение - в избирателните секции в районите, в които има бизнеси, свързани с енергийния бос Христо Ковачки, днес печели "Български възход", докато първа преди партията, свързвана с Ковачки - ЛИДЕР.

Стефан Янев да каже има ли връзки с неформалния собственик на тецове у нас.

Това заяви пред Нова тв депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев в коментар за различните варианти на "конституционната рулетка" за съставяне на перавителство.

"Тук въпросът е, ако имаме неуспешен втори мандат, на кой президентът ще реши да даде третия. Очевидно е, че ще се избира между нас, БСП и "Български възход". Проблемът при "Български възход" е, че там е изключително неясно кой стои зад нея, какви са взаимоотношенията на "Български възход", например, с господин Ковачки. 

В Бобов дол, например, където съм бил наблюдател и съм виждал как се случва корпоративният вот там, в секциите, в които една бивша партия на г-н Ковачли - ЛИДЕР, в същите секции "Български възход" има изключително висок резултат. И тук е видна връзката между традиционния корпоративен вот, зад който стои под някаква форма г-н Ковачки и резултата на "Български възход".

Това за нас е изключително притеснително, защото ако имаме мандатоносител, в който г-н Ковачки има толкова силно влияние, страната има огромен проблем, не ние като партия или другите политически сили", посочи Мирчев.

Политически инженеринг и интереси на Ковачки не бих ги сложил на отделни писти, защото те са заедно. Защото тук става дума за очевидни неща - посочи още той и призова:

"Да се пита срещал ли се е Стефан Янев с Ковачки, какво са се разбирали".

Никой не иска да си говори с ГЕРБ, заяви още Мирчев, коментирайки възожността да се реализира първия мандат.

"Зависи как ПП ще решат да конфигурират втория мандат - дали ще има разговори с ГЕРБ, дали ще има разговори с другите политически сили", допълни той.

Как ще реагирате ако има покана и към вас, и към ГЕРБ, как ще реагирате? - бе попитан Мирчев.

"Много сме далеч от подобен момент. Като политическо време сме много далеч", отвърна той.

В ДБ щели да помислят как да действат, но щяло да е разумно. Все пак имало еволюция при ГЕРБ, смята Мирчев - след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че съпредседателят на ПП Асен Василев може да стане и премиер.

Има ли разнобой в ДБ? - "ДБ представлява една общност, в която никога няма две мнения, мненията са хиляди".

А има ли такъв в ПП? - "На този етап ние нямаме подобни индикации", отвърна Мирчев.

"Не е важно кой е виновният, а дали ще успеят политическите партии да родят нормално управление на страната. Имаме доброто желание да има правителство, но това правителство не може да бъде на всяка цена, да бъде срещу принципите ни", заяви още депутатът в отговор на въпрос дали в ДБ, както и в ПП, са калкулирали обвиненията, че са провалили възможността за съставяне на правителство.

И допусна:

"Тук са възможни много варианти, включително правителство на малцинството. Имаме много добра комуникация с ПП, приоритетите ни са изключително близки и не виждам причина с втория мандат ние да не направим възможното."

Мнозинство щяло да се търси по определени приоритети.

"С БСП вече имаме доста дълбоки различия - хартиената бюлетина, Украйна и изненадващо еврото", посочи още депутатът.