Весислава Иванова и Анжелина Христова от групата на съдиите, които написаха 2 протестни писма срещу ръководството си в Софийския градски съд (СГС), гостуваха в БТВ

По думите на Иванова съдии, които демонстрират по-висок стандарт на живот, отколкото заплащането им позволява, трябва да бъдат проверени и това не е трудно. Тя и колегата й от търговското отделение намекнаха, че в сградата на съда магистрати се срещат с хора, с които не би трябвало да имат професионални контакти.

И това - на фона, че самите съдии от СГС много пъти са искали среща с ръководството си за изясняване на проблемите, но не я получавали, а получавали само писмени заповеди. "Тече една объркана комуникация - по-скоро липса на комуникация", определи съдия Весислава Иванова.

Затова пък 3-4 външни лица се срещат без проблеми с ръководството на СГС, напомни водещият Антон Хекимян. Той започна настоятелно да пита двете гостенки  студиото какви са тези 3-4 лица - "политици ли са бизнесмени ли са, депутати ли са, какви са?"

"В съда има камери, има съдебна охрана, има полиция, прокуратура и компетентни органи, има ВСС също и инспекторат към него, които трябва да направят проверка за тези обстоятелства", отговори Иванова, която е един от най-известните магистрати, подписали писмата, и член на Съюза на съдиите в България.

На въпрос по камерите може ли да се види кои са, тя отговори, че може, а попитана - чести ли са срещите на въпросните 3-4 лица с ръководството, Иванова потвърди, че са чести. 

"Не е наша работа да изнасяме ние тази информация", каза съдийката по повод странните лица. 

На въпроса какво си говорят тези хора на срещите с ръководството на СГС, Анжелина Христова отговори, че не присъстват на тези срещи и не могат да кажат. Те могат само да предполагат, но няма да го правят публично.

"Не може да има скандални дела, не може тези скандални дела да са непрекъснато в Търговско отделение на СГС", каза Христова. На въпроса - вярно ли е изнесеното от "бунтарите", че в ТО едни поределени дела се падат винаги на 3-ма съдии, тя каза, че това лесно може да се провери.

"В Търговско отделение делата се разпределяха допреди няма месец от председателя на Гражданско отделение. Това е човекът, който разпределя делата в целия съд", допълни Христова, визирайки зам.-председателката на СГС Богдана Желявска.  

Запитани как гледат на подкрепата на 7 европосланици, които написаха открито писмо в тяхна защита, Иванова отговори: 

"Посланиците не говорят в няккакво свое лично качество, а от името на своите държави. И то от държави членки на ЕС."

На финала на разговора водещият попита има ли надежда след сменянето на компрометирания софтуер за случайно разпределение на делата LawChoice.

"Системата с каквато и да бъде сменена ,е важно човешкият фактор зад нея", каза съдия Иванова.

... Кой ще контролира машината, допълни я водещият.