Социалното напрежение в Русия расте на фона на нови значителни поражения на бойното поле в Украйна, съобщава в днешния си анализ на ситуацията американският Институт за изследване на войната (ISW).

В същото време намаляването на запасите от високоточни ракети ще прави все по-трудно за руското командване да продължава обстрела на украинската гражданска инфраструктура - жилища, електро- и водоснабдяване, транспорт - посочва институтът.

Той отбелязва вълна от възмущение, заляла страниците на руските военни кореспонденти и блогъри, предизвикана от "огромните загуби" на руската морска пехота край село Павловка в Донецка област. Дни по-рано войници от 155 бригада на морската пехота на руския Тихоокеански флот са писали на губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, че частта им е загубила 300 души, убити, ранени и безследно изчезнали, и половината от техниката си - само за четири дни.

Според анализа провалът е бил от такъв мащаб, че министерството на отбраната е било принудено изрично да отрече твърденията за него за разлика от предишни случаи, когато ги е отминавало с мълчание. В официално изявление министерството каза, че споменатата бригада води успешни настъпателни действия и е загубила едва 1% от състава си, ранени са били 7% от бойците ѝ, голяма част от които вече са се върнали в строя.

Министерството е било принудено да отговаря и за унищожаването на руски батальон от мобилизирани войници край село Макеевка, близо да градчето Сватово. От 500 души в това подразделение са оцелели 30-40, пише в анализа си институтът. В този район от седмици се водят интензивни боеве. Украинските сили се опитват да превземат Сватово, което би им отворило пътя да си върнат контрола върху цялата северна част на Луганска област. Сега тя е под руски контрол.

ISW също така отбелязва, че обсъждането на многобройните провали на руското военно командване е излязло отвъд информационното пространство на „военните кореспонденти“ и все повече „оцветява социалната динамика“. Като примери ISW цитира „многобройни случаи“, когато след началото на мобилизацията съпруги и майки на руски военни се опитват да получат реакция от местните власти или се обръщат към известни руски „военкори“ (военни кореспонденти - б.р.), в т.ч. поради незадоволителното осигуряване на информация за техните близки и положението на фронта .

„Неспособността на руското министерство на отбраната да се справи правилно с тези системни проблеми и техните първопричини вероятно ще изостря това социално напрежение по време на войната“, казват анализаторите на института.

Руската армия значително е изчерпала своя арсенал от прецизни оръжейни системи и е претърпяла значителни загуби в авиацията - което вероятно ще затрудни Русия да поддържа сегашния темп на кампанията от удари срещу критичната инфраструктура на Украйна, според ISW.

Неговите експерти се позовават на изявление на украинската страна, че Украйна е в състояние да възстанови доставките на електроенергия до нормални нива в рамките на няколко седмици, ако скоростта на руските удари по инфраструктурата се забави рязко.

В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни съобщи на 3 ноември, че украинските войски са унищожили 278 руски самолета (докато СССР е загубил 119 самолета през 10-те години на войната в Афганистан).

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 7 ноември, че е малко вероятно руските сили да компенсират тези авиационни загуби през следващите няколко месеца, тъй като е вероятно те значително да надхвърлят способността на Русия да произвежда нови самолети.

В допълнение, говорителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки каза пред британското списание "Икономист" на 7 ноември, че Русия е използвала повече от 80% от модерните си ракети и че са им останали само 120 останали ракети "Искандер".

Според медийни съобщения Русия се е обърнала към Иран за доставка на балистични ракети "Фатех-110" и "Золфагар".