Най-малко 6 души са загинали, а се издирват още 16 след лавина, причинена от откъртване на парче глетчер в планинската верига Доломитите в Италия.

Инцидентът е станал в неделя на източния склон на връх Мармолота. Издирванията на оцелели и ранени продължават и днес. Спасителите обаче нямат надежда някой да е оцелял под лавината от лед и камъни. 

На паркинга в началото на маршрута за катерене има паркирани 16 автомобила, които още не са потърсени то собствениците си. Те вероятно са загинали или се водят още липсващи.

„Когато пристигнахме на мястото, видяхме ужасна картина. Огромни късове лед и камъни точно върху маршрута, по който се качват хората. И загинали хора“, описва видяното един от спасителите пред италианските медии. 

Алпинистът Райнхолд Меснер заяви, че най-вероятно причина за откъртване на глетчера са климатичните промени и необичайно високите температури.

„Горе бе 10 градуса, никога не е било толкова топло“, заяви той.

Според него през последните години е станало рисковано да се изкачват върхове с глетчери, защото заради температурите те са нестабилни.