Конфедерация Швейцария не издавала свидетелство за управление на МПС на Георги Семерджиев. Макар и многократно наказван, и без реално да има действаща българска шофьорска книжка, младият мъж уби две момичета на 5 юли вечерта, като носеше у себе си швейцарска книжка.

[[nid:129679]]

Днес МВР съобщава, че по искане на "Национална полиция" Дирекция „Международно оперативно сътрудничество" е отправила спешно запитване до Интерпол Берн, като е предоставена наличната информация за лицето

Още на следващия ден - 7 юли, е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че водачът не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на СУМПС. Той няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти.

Засега бившият футболист, прокурорски свидетел по дела на наркобанди и сочен за "агиткаджийски" лидер пледира пред съда забележителната теза - че е бил отвлечен, заедно с колата и нищо не помни.

Мярката му за неотклонение арест може да се обжалва тези дни пред Софийския апелативен съд.

Между временно Софийската градска прокуратура, която разследва случая (заради тежестта му) излезе с апел - граждани свидетели на катастрофата, да се свържат с тях:

Софийска градска прокуратура (СГП) призовава всички граждани, намирали се в района на кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“ в гр. София в периода около 23:00 часа на 05.07.2022 г., в момента на настъпването на тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали две лица, и станали очевидци на произшествието, да се свържат със СГП чрез тел. 02/9813344 или електронен адрес sgp@prb.bg или с Национална следствена служба чрез тел. 02/9826666 или електронен адрес nsls@nsls.bg. 

Ето и текста на МВР съобщението от днес:

Не е издавано швейцарско СУМПС на водача, причинил тежката катастрофа в столицата

Това е отговорът на Интерпол Берн на отправено от ДМОС-МВР запитване

Във връзка с тежката катастрофа на бул. „Черни връх", на 06.07.2022 г. в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество" е получено запитване от ГДНП с молба за спешна проверка на свидетелството за управление на МПС на водача, причинил инцидента.
Оправено е спешно запитване до Интерпол Берн, като е предоставена и наличната в ДМОС информация за лицето. Ден по-късно – на 07.07.2022 г., е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че водачът не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на СУМПС. Той няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти. Информацията е предоставена на ГДНП на 08.07.2022 г.