Президентът на САЩ Джо Байдън протяга ръка към близкоизточни диктатори, докато вниманието му е насочено към Китай и Русия, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Байдън се опитва да накара Москва да си плати за войната срещу Украйна и да затвори възможностите на Пекин за технологични сделки в Близкия изток, като в същото време се стреми да разчита на стари съюзи в Залива.

При своите срещи с арабски лидери в Саудитска Арабия миналата седмица той аргументира с една единствена причина подновяването на отношенията с американски съюзници, които са на погрешната страна на борбата, често описвана от него като битка между "демокрацията и авторитаризма".

"Ние няма да се оттеглим и да оставим празно пространство, което да бъде запълнено от Китай, Русия или Иран", заяви американският президент на среща в събота с деветима арабски лидери в Джеда. "А ще се стремим да надграждаме върху този момент с активно, принципно американско лидерство", каза Байдън.

Десетилетия наред президентите на САЩ до голяма степен разглеждаха Близкия изток като регион на съперничества и нестабилност, в който Вашингтон трябва да има присъствие, за да поддържа потока на петрол и да премахва убежища на тероризма.

Сега, когато са минали повече от 20 години, откакто група саудитци извършиха терористични нападения срещу Световния търговски център и Пентагона, Байдън е воден от ново безпокойство, а именно, че "танцът, който му се налага да играе с диктаторите", макар и неприятен, е единственият избор, ако по-голямата му цел е да ограничи Русия и да надхитри Китай, коментира изданието.

Усилията на Байдън в Саудитска Арабия да договори увеличение на производството на петрол – доста шокиращо за президент, дошъл на власт с обещание да съдейства за отказването на света от изкопаемите горива - са тласкани от необходимостта да накара Русия да плати висока цена за нахлуването в Украйна.

Засега обаче тази цена не е особено значителна, след като руснаците не само продължават да получават сериозни приходи от петрол и газ, но дори снабдяват Саудитска Арабия, както наскоро съобщи Ройтерс, с гориво за атомните й електроцентрали – и то на занижени цени, отбелязва вестникът.

Що се отнася до съперничеството с Китай, САЩ все още имат силни връзки в Близкия изток. Но отблъскването на китайското влияние в региона ще бъде тежка битка, както признават много от президентските съветници, като се има предвид значителният напредък, постигнат от Пекин в последните години, коментира "Ню Йорк таймс".

Руският президент Владимир Путин иска да затвърди връзките с Иран и Турция по време на едва второто си пътуване в чужбина, откакто страната му нахлу в Украйна през февруари, пише "Уолстрийт джърнъл".

Посещението му отразява важността, която той придава на запазването на лостовете за влияние на Москва в Близкия изток, които тя си е изградила след години на военни и дипломатически интервенции в региона. Пътуването му по-късно тази седмица има за цел да покаже, че продължителната и скъпа война в Украйна не е отслабила ролята на Русия на световната сцена, коментира изданието.

Предвижда се Путин да посети утре Техеран, където да се срещне с иранския президент Ебрахим Раиси и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Посещението му идва броени дни след близкоизточната обиколка на Байдън, който положи усилия да мобилизира Израел и арабските страни да се противопоставят на Русия, Китай и Иран, чието влияние нараства на фона на намалялото присъствие на САЩ в региона, отбелязва вестникът.