Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, който изведе страната си от изолация след потушаването на продемократичните протести на площад "Тиенанмън" и подкрепи икономическите реформи, довели до десетилетие на експлозивен растеж, почина на 96-годишна възраст.

Дзян е починал от левкемия и множествена органна недостатъчност в Шанхай в 12,13 ч. местно време, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.

Изненадващо избран за ръководител на разделената комунистическа партия след потушаването на протестите на площад "Тянанмън" през 1989 г., Дзян доведе Китай до съживяване на пазарно ориентираните реформи, до връщането на Хонконг от британско владение през 1997 г. и до присъединяването на Пекин към Световната търговска организация през 2001 г.

Докато Китай се отваряше навън, правителството на Дзян се разправяше с железна ръка с несъгласните вътре в страната. То вкара в затвора стотици активисти за правата на човека и забрани духовното движение Фалун Гонг, което смята за заплаха за монопола на комунистическата партия върху властта.