След ожесточени боеве в Донбас, Русия обяви днес, че войските ѝ са превзели село близо до Бахмут и са напреднали допълнително близо до Донецк, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Руските въоръжени сили са установили контрол над Андреевка, на около 9 километра южно от Бахмут, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Руската армия се опитва от месеци да превземе Бахмут, който блокира пътя ѝ към Краматорск и Славянск - най-големите градове, които остават под украински контрол в Донецка област, Източна Украйна.

В района са разположени сили на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), наемници от частната военна компания "Вагнер" и редовни руски войски.

Руски военни блогъри обаче казват, че украинските сили все още обстрелват Андреевка.

Руската армия съобщи също за успешно настъпление срещу Водяное - едно от селата на фронтовата линия, контролирано от украинската армия. То се намира между Андреевка и Донецк.

В този район се водят боеве още от 2014 г., което означава, че позициите на двете страни в конфликта там са по-добре укрепени, отбелязва ДПА.

Подобно на битките за Лисичанск и Северодонецк, които изтощиха руската армия толкова много, че нейното настъпление в посока Луганск спря, битката за Бахмут няма да донесе стратегически успех на Руската федерация, дори ако градът бъде превзет. Това пише в новата сводка на американския Институт за изследване на войната (ISW) след събитията от 30 ноември.

Опитите на Русия да превземе Бахмут показват, че руската армия "абсолютно не се е поучила" от предишни кампании, които са и стували скъпо като загуби, а се фокусира върху цели с малко оперативно или стратегическо значение. От края на май, през последните шест месеца, руските войски изразходваха бойните си сили, опитвайки се да завземат малките градове около Бахмут, като през това време те напредваха изключително бавно, понякога само на няколко километра. В същото време щурмовете в посока Бахмут водят до постоянно изчерпване на руската жива сила и техника, в резултат на което руските войски затънават в сравнително незначителни населени места в продължение на седмици и месеци.

„Тази схема на операции много напомня на предишни опити на руснаците да превземат Северодонецк и Лисичанск“, посочва ISW. "Те припомнят, че след месеци на упорити боеве, по време на които въоръжените сили на Украйна изтощиха максимално противника, руснаците в крайна сметка превзеха Лисичанск и Северодонецк и достигнаха границите на Луганска област, но този тактически успех доведе до незначителен оперативен ефект , оттогава руската офанзива в тази източна посока фактически заглъхна".

ISW дава подобна прогноза за Бахмут: дори ако руските войски продължат да напредват към този град и в него, дори ако Въоръжените сили на Украйна трябва да се изтеглят от града контролирано (както беше в Лисичанск), самият Бахмут дава на руската армия "малка оперативна полза". Руските загуби след шест месеца брутални, тежки и изтощителни битки около Бахмут далече надхвърлят всяко оперативно предимство, което руснаците биха могли да спечелят, ако Бахмут бъде превзет.

„От друга страна, руските офанзиви в района на Бахмут поглъщат значителна част от наличната бойна мощ на Русия, като потенциално допринасят за продължаването на украинските контраофанзиви на други места“, добавят анализаторите на ISW.

"Медуза": Умора от войната

На 30 ноември руският портал "Meдуза"обяви резултатите от закрито проучване на общественото мнение, поръчано от Кремъл. То е показало, че 55% от руснаците са за мирни преговори с Украйна, а 25% са за продължаване на войната (докато през юли ситуацията беше обратната - съответно 32% за преговори и 57% за война) .

Новите данни са подобни на резултатите от октомврийско проучване на независимия социологически център "Левада" (обявен от руските власти за "чуждесдтранен агент"): „за“ или „по-скоро за“ мирни преговори са се изказали 57% от анкетираните, а „за“ или „ по-скоро за” продължаване на войната – 27%.

Директорът на "Левада център" Денис Волков коментира за Meduza, че броят на руснаците, подкрепящи преговорите с Украйна, е започнал бързо да расте след обявяването на мобилизацията на 21 септември.

ISW смята, че както нарушенията в процеса на мобилизация, така и неуспехите на руснаците на бойното поле са допринесли за нарастването на умората на руското население от войната.

Ракетите свършват

Ефективността на руската стратегическа операция за унищожаване на важни цели в Украйна вероятно е отслабена, тъй като Москва вече е изчерпала голяма част от подходящите си ракети срещу тактически цели, заяви в Туитър" британското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

От октомври руските войски нанасят удари срещу електропреносната мрежа на Украйна, предимно с крилати ракети. Това е може би първият пример за стремежа на Русия да приложи концепцията за стратегическа операция за унищожаване на важни цели, която е ключов елемент от възприетата от нея военна доктрина през последните години.

Според британското разузнаване Москва е предвиждала в стратегическата операция за унищожаване на важни цели да се използват ракети с голям обсег, за да бъде поразявана критична национална инфраструктура на врага, а не военните му сили, да бъде сломен духът на населението и в крайна сметка да бъдат принудени лидерите на вражеската държава да капитулират.

"Нейната ефективност като стратегия обаче вероятно е притъпена, защото Русия вече е изразходвала голяма част от подходящите си ракети срещу тактически цели. Също така, след като Украйна успешно се мобилизира в продължение на девет месеца, материалното и психологическото въздействие от стратегическата операция за унищожаване на важни цели навярно е по-малко, отколкото ако беше приложена в началния период на война", пише днес във всекидневната сводка.

Според британското разузнаване през последните три месеца руските сили в Украйна вероятно до голяма степен са спрели да се разгръщат като батальонни тактически групи заради недостатъци в концепцията.

Днес руският външен министър Сергей Лавров защити целенасочените удари, нанасяни от Русия срещу енергийни обекти в Украйна, посочва ДПА.

"Тази инфраструктура подкрепя бойния потенциал на украинските въоръжени сили и националистическите батальони", каза той, като подчерта, че руските действия всъщност са насочени към намаляване до минимум на цивилните жертви.

Лавров обвини НАТО и САЩ за подобни военни тактики в близкото минало. "Сравнете истерията, отприщила се в западните медии сега, със случилото се, когато САЩ бомбардираха Ирак", заяви той на пресконференция, като добави, че в бивша Югославия силите на НАТО са бомбардирали централата на сръбската държавна телевизия в Белград на основание, че тя е служила на вражеската военна пропаганда.