Покрай цялата шумотевица около промените в Изборния кодекс  - връщането на хартиената бюлетина и унищожаването на машинното гласуване - останаха в сянка няколко предложения на депутати от "Продължаваме промяната", свързани с преференциалното гласуване. Тези предложения бяха с цел това гласуване да придобие по-голяма тежест и да не бъде осакатено, каквото е сега.

В момента на парламентарни избори и на избори за общински съветници бюлетините, в които няма преференции, се броят като преференции за водача, което го прави непоклатим. Освен това всеки кандидат, който иска да участва в разместването на листата, трябва да има поне 7% преференции. На изборите за евродепутати няма привилегии за водача на листата, но също има праг на преференциите от 5%.

В последните промени на Изборния кодекс Асен Василев и група народни представители от "Продължаваме промяната" имаха предложения, според които всички тези спънки пред преференциалното гласуване да отпаднат. Те предлагаха  да няма привилегии за водачите на листи и да няма праг за преференциалното гласуване - т. е. избирателите на практика да преподреждат изцяло листата, одобрена от съответната партийна централа. Тези предложения, естествено, не бяха приети от пленарната зала.

Преференциалното гласуване, макар и в осакатен вид, е единственият мажоритарен елемент в настоящата пропорционална система. Тежненията в българското общество за мажоритарен вот  - гласуване за личности, а не за партийни листи - са отдавна известни и много силни.

Преди няколко години дори се проведе референдум, на който 2,5 млн. български граждани подкрепиха идеята депутатите да се избират мажоритарно в два тура. Този референдум бе свързван от противниците на мажоритарния вот с личността на Слави Трифонов и партията "Има такъв народ", които го инициираха.

Най-добрите изборни резултати на тази партия обаче бяха 500-600 хил. гласа, което показва, че привържениците на мажоритарен вот, или поне на силен мажоритарен елемент - като например преференция, но не осакатена, каквато е тя сега - са в пъти повече. И много надхвърлят която и да е партийна подкрепа.