Най-големият кредитор в Русия - "Сбербанк" (Sberbank) обяви в четвъртък, че е регистрирал спад с 84,8% на годишна база на нетната печалба за първите 11 месеца на годината до 174,8 млрд. рубли (около 2,77 млрд. долара), предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

"Сбербанк" е една от няколкото големи руски банки, които бяха блокирани от международната система за плащания SWIFT в отговор на военната инвазия на Москва в Украйна. Руският банков сектор като цяло отчете загуба от 400 милиарда рубли към 1-ви ноември.

В резултатите, публикувани съгласно Руските счетоводни стандарти, "Сбербанк" посочи, че нетната печалба само за ноември възлиза на 124,7 млрд. рубли, което е увеличение от 22,7% на годишна база. Нетният доход от лихви за периода януари - ноември пък достигна 1,5 трилиона рубли.

"Сбербанк" успя да се възстанови през последните два месеца, но трябва да се има предвид, че Руската централна банка нареди на финансовите институции да ограничат разкриването на информация, след като Западът наложи широкомащабни санкции на Москва.