ЕС е готов да добави най-голямата руска банка "Сбербанк" и ръководителя на гигантската компания за цинк и мед UMMC към своя санкционен списък на лица и компании, обвинени в подкрепа на руската инвазия в Украйна. Това става ясно от проектодокумент, който ще бъде приет в сряда, предаде Ройтерс.

Към списъка ще бъдат добавени 48 длъжностни лица и девет организации, сред които лидери на рокерите от "Нощни вълци", актьори, политици, членове на семействата на санкционирани олигарси и военни.

Включването на "Сбербанк" към "черния списък" ще замрази нейните активи на Запад и ще предотврати напълно транзакциите, с изключение на финансовите операции, свързани с търговията на храни и торове, обяви представител на ЕС пред Ройтерс.

Банката вече беше изключена от системата за транзакции SWIFT, което сериозно възпрепятства способността ѝ да извършва бизнес. Ръководителят на UMMC Андрей Козицин е санкциониран, тъй като се смята, че е "замесен в икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за правителството", се посочва в документа.

Изключението за търговия с храни и торове ще бъде разширено и за останалите санкционирани руски банки. Този ход идва на фона на критики от страна на африканските лидери за отрицателното въздействие на санкциите върху търговията, което може да е изострило недостига на храна, причинен основно заради руската блокада на пристанища в Черно море.

Съгласно променения документ, държавите от ЕС ще могат да размразят блокирани преди това икономически ресурси, притежавани от "ВТБ", "Совкомбанк", "Новикомбанк", "Откритие ФС Банк", "ВЕБ", "Промсвязбанк" и Банк "Россия". В проектодокумента се казва, че парите могат да бъдат отпуснати, "след като се установи, че такива средства или икономически ресурси са необходими за закупуване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове".

Съгласно ревизираните санкции ЕС също планира да улесни износа на храни от руските пристанища, които търговците бяха спрели да обслужват заради санкциите на ЕС.