"Напълно в една посока" се оказа, че гледат ДПС и кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски. Определението е на самия Габровски и с него той обобщи днешния си разговор с представителите на Движението - част от консултациите за съставяне на правителство.

"Ако сега минем на нови предсрочни избори, те няма да са последните за тази година", посочи Габровски, като не стана ясно дали има предвид още едни избори за парламент или визира местния вот през есента на 2023 г. И както вчера при срещите си с "Демократична България", БСП и "Български възход", Габровски очерта приоритетите си: Шенген, еврозоната, планът за възстановяване (ПВУ), антикорупционна реформа, конституционна реформа, енергийна сигурност.

"Бих опитал да бъда медиатор за търсене на конституционно мнозинство, ако трябва да се направят малки промени, които да подобрят контрола над главния прокурор", посочи той, като не се разбра какво визира под "малки промени", като въпросната реформа изисква големи такива.

Габровски отказа да посочи и имената на проектоминистрите си - не било етично да каже кои са хората, с които преговаря.

Думата взе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, за да подчертае, че партията в миналия парламент изготви конституционни изменения, игнорирани от мнозинството тогава.

"Промените в прaвомощията на главния прокурор много хора ги ползват като политическа дъвка, но малко са направили нещо. Ние направихме проект, представихме го в Брюксел, на медиите, на всички парламентарни групи в предишното Народно събрание. Видяхме техните действия - на политиците с дъвката - точно нула, нищо. За някои политически партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на тази тема", заяви той.

По отношение на Шенген и еврозоната, Ккарадайъ припомни заявената преди повече от 10 години готовност. Кои са пропуските в България от 2011-а насам. До 2010 г. политиците, дипломатите, партиите са свършили определена дейност. Кой е онзи пропуск на България след 2011 г., а най-вече последната година и половина. Да си правим и самооценка", заяви.

По отношение на ПВУ и еврофондовете, лидерът на ДПС подчерта:

"Има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел, те са за България и не се знае дали ще ги вземем. Не сме си написали домашното. За да има тройка от тотото трябва да има фиш. Не сме си пуснали фиша".

Той прогнозира още "тъмна, студена, а може би и гладна зима" и призова "да спрем обедняването".

След което обобщи, обръщайки се към Габровски:

"Да, това са и наши теми - приоритетите, които вие поставяте".

Габровски посочи в заключение, че всичко казано от Карадайъ "е въпрос на доверие, а такова не може да има като има конфронтация". Това била и причината за решението за Шенген.

"Не можеш да имаш доверие в партньор, който не може да оправи собствената си къща", заяви Габровски, визирайки липсата на правителство.