Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя разговоря и с Владимир Путин, и със Володимир Зеленски по телефона.

На Зеленски той обеща Анкара да предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на предстоящата "трудна зима", предаде Анадолската агенция.

По време на разговора президентът Ердоган заяви, че "Турция ще продължи да работи за посрещане на хуманитарните нужди на народа на Украйна през предстоящите трудни зимни месеци", информира турското президентство, на което се позовава БТА.

Ердоган изрази надежда и за решение по въпроса за атомната електроцентрала "Запорожие" в Югоизточна Украйна, която от март е под руски контрол.

Една от най-големите ядрени централи в света произвеждаше 20 процента от електроенергията в Украйна преди началото на руско-украинската война на 24 февруари, отбелязва Анадолската агенция.

Президентът на Турция заяви, че първата дама Емине Ердоган се грижи за над 1000 украински сираци и техните придружители в столицата Анкара.

Зеленски е благодарил на Ердоган за това, че е приютил украински деца и е осигурил стотици генератори за градовете в условията на прекъсване на електрозахранването поради руските атаки срещу енергийната инфраструктура, съобщава още Анадолската агенция.

В Туитър украинският президент съобщи, че е обсъдил с турския си колега по-нататъшната работа и възможно разширяване на т. нар. зърнен коридор през Черно море.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари заради войната на Русия срещу Украйна, припомня Анадолската агенция.

Дни преди планираното изтичане на споразумението на 19 ноември, то беше удължено с още 120 дни.

По-рано днес Ердоган говори и с Путин по телефона. Основна тема на разговора са били доставките на зърно от черноморски пристанища, идеята за регионален газов хъб в Турция, създаването на коридор за сигурност в Северна Сирия и други въпроси, предадоха БТА, като се позова на световните новинарски агенции.

Отношенията с Турция, която е член на НАТО, са жизненоважни за Русия в момент, когато Западът я удари с вълни от икономически санкции, към които Анкара се въздържа да се присъедини, отбелязва Ройтерс.

Турция получи международна оценка за ролята си на посредник между Украйна и Русия, която доведе до сключването на споразумение на 22 юли за износ на зърно от черноморски пристанища. Анкара изигра роля и в размяната на военнопленници между двете страни. Турция обаче окачестви като „тежко нарушение“ на международното право хода на Русия да анексира четири украински региона.

Анкара многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната, която започна през февруари.

"Президентът Ердоган изрази искреното си желание за прекратяване на руско-украинската война във възможно най-кратък срок", съобщи днес турското президенство.

Турция действа като посредник на Организацията на обединените нации по споразумението за износ на зърно, което бе удължено с още 120 дни, считано от 19 ноември.

Украйна и Русия са два от най-големите производители на зърно в света.

В телефонния разговор Ердоган е заявил, че Анкара и Москва могат да започнат да работят по износ и на други хранителни продукти и стоки през Черноморския зърнен коридор, съобщиха от офиса на Ердоган.

По Черноморския хуманитарен коридор са транспортирани над 13 милиона тона зърно, като е възможен и износ на други хранителни продукти, е заявил Ердоган в телефонния разговор.

Русия призова ООН да настоява пред Запада да отмени някои санкции, за да се гарантира, че Москва може свободно да изнася своите торове и селскостопански продукти - част от споразумението от 22 юли, която според Москва не е изпълнена.

"Сделката има сложен характер, който изисква премахване на пречките за съответните доставки от Русия, за да се посрещне търсенето от най-нуждаещите се страни", заяви Кремъл в съобщение за телефонния разговор.

От руска страна бе съобщено, че Путин и Ердоган са обсъдили и инициативата за създаване на хъб в Турция за износ на руски природен газ.

Путин предложи тази идея през октомври като начин за пренасочване на доставките към Европа от руските газопроводи "Северен поток", които бяха повредени при експлозии през септември. Ердоган подкрепи идеята.

"Беше подчертано особеното значение на съвместните енергийни проекти, преди всичко в газовата индустрия", заяви Кремъл за телефонния разговор.

Ройтерс припомня, че ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е имал разговори с Ердоган в Истанбул през изминалата седмица.

В телефонния разговор турският президент е призовал за създаване на 30-километров коридор за сигурност по границата на Турция със Сирия, предадоха Анадолската агенция и Асошиейтед прес, като се позоваха на турското президентство.

Говорейки за кюрдските бойци, които Анкара смята за терористи, Ердоган отново е подчертал „важността и спешността“ на създаване на коридор за сигурност в Северна Сирия в съответствие със споразумение от 2019 г. между Турция и Русия.

Ердоган е заявил, че прочистването на границата със Сирия от терористи е приоритет за Турция.

Не само сделката за износ на зърно от Черно море, но и двустранните отношения, енергетиката и борбата с тероризма бяха сред темите на телефонния разговор между лидерите, посочва Анадолската агенция.