Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че ще настоява ЕС да финансира укрепването на ограда по българо-турската граница. Той също така посочи, че е обсъдил това с българския президент и че Брюксел е получил изчисления за необходимата сума от София – тя възлиза на 2 милиарда евро.

„Австрия е в тежка ситуация. Имаме над 100 000 подадени молби за бежански статут. 75 000 от тях не са регистрирани. Това означава, че 75 000 души пресичат външната граница с ЕС, преминават през държави от ЕС и биват хващани чак в Австрия. Това е проблем на сигурността и той трябва да се реши“, заяви Нехамер пред журналисти в Брюксел.

„Ние трябва да подкрепяме България и Румъния в този проблем, Унгария също. Това са държави, които би трябвало да пазят външните ни граници и за нас, вътрешните държави. Виждаме, че има доста проблеми, че са необходими технически и финансови средства  за подкрепата им, най-вече на България за границата й с Турция. Трябва да премахнем табуто за оградите и най-сетне да разберем, че има нужда от ограда по границата и България трябва да бъде финансирана за изграждането й със средства от ЕС“, посочи канцлерът.

„Аз съм в постоянен контакт с българския президент, с румънския. Но особено България има сериозен проблем и това го потвърждава и българският президент. Българският президент сам казва, че България има нужда от подкрепата на ЕС. Българският президент сам казва, че оградата, която е започната, трябва да бъде укрепена. Да се преструктурира защитата и най-вече полицаите по границата да бъдат по-добре защитени“, заяви още Нехамер.

Той посочи и че трябва да се прави разлика между бежанци  и мигранти. Между хора, които са застрашени и търсят защита и такива, които търсят работа. Проблемът на Европа е, че постоянно слива тези две неща, заяви той.

Нехамер даде примери и за други огради.

„Навсякъде, където границите са особено натоварени и под натиск, има физически бариери. Те помагат и защитават и полицейските служители. България сложи такава ограда, но тя е само започната и трябва сериозно да бъде укрепена. България вече предостави и сметката за такова съоръжение – страната има нужда от 2 милиарда евро за такава ограда. Гърция, например, изгради толкова масивна ограда по границата си с Гърция, че тя би издържала дори насилствена атака. Тоест оградите по границите не са нищо ново, но досега бяха оставяни на отделните членки, те да се справят с това. Еврокомисията не дава средства за това. Виждането на Австрия е, че с оградата страни като България ще са в състояние да защитят и собствените си полицейски сили“, заяви той.