Европейската комисия продължава да бъде против финансирането на ограда на границата между България и Турция.

Това стана ясно от отговор на говорителя Ерик Мамер на журналистически въпрос. Той бе помолен да коментира изказването на австрийския канцлер Карл Нехамер от вчера, че ЕС трябва да финансира укрепването на ограда по въпросната граница.

„Работа на България е да избере кой е най-добрият начин за гарантиране за обезопасяване на външната си граница. Тя ще реши какво да прави и ние ще я подкрепим.

Както знаете, управлението на границата може да бъде извършено с използването на различни средства за наблюдение. Целта ни е да подкрепим България в тези усилия“, каза Мамер.

Той припомни, че в момента у нас има 137 клужители на „Фронтекс“ – агенцията за охрана на външните граници на ЕС. Те са със съответното оборудване за подпомагане на работата на граничната полиция.

Освен това за България са предназначени общо 205 милиона евро по новите фондове за вътрешни работи от бюджета на ЕС. . Тези пари се използват за оборудване за наблюдение и за обучение.

Мамер припомни още, че ЕК прие пакет за 220 млн евро за подобряване на контрола по източната граница на Турция.

„Помагаме на България да управлява границата си. Наистина има добре известна позиция по настоящото финансиране на огради. Но сме в партньорство с България, за да гарантираме, че тя може да си свърши работата“, завърши „гласът“ на Брюксел.

Както е известно, в сега съществуващото "възпиращо съоръжение" потънаха над 100 млн.. лв., но реално никой не знае колко, тъй като то бе постоянно дофинансирано с извънредни постановления на Министерския съвет. Това стана най-вече по времето на кабинета на ГЕРБ с т. нар. "патриоти", като лично Валери Симеонов се занимаваше с оградата.