И ето, че отново остана само седмица до Коледа и отново всички се лутат из магазините и се чудят какво да купят за любимите си, с което хем да ги зарадват, хем да не се охарчат.

В този тежък житейски момент съветите на Лола винаги идват навреме. Предлагам ви 10 идеи за коледен подарък, с който ще оставите незабравими спомени у близките си.

Хороскоп

По принцип хороскопите са си суеверия за малограмотни и ако ме питате мен, откровена шарлатания, но аз съм овен, а всички овни са недоверчиви. И раците също. Виж, близнаците, те си падат по езотериката почти толкова, колкото и водолеите. Може да поръчате хороскоп при някоя от известните гадателки.

Например Алена или има една Силвия във фейсбук. Ако някой от семейството ви също е овен обаче, не поръчвайте при Алена, тя мрази овните. Ако зависеше от нейните хороскопи, всички овни отдавна щяха да са згинали в пътен инцидент, докато луната им е в дома на рака. А Силвия е по глобалните хороскопи - тя ще ви каже къде е мястото на България и по-конкретно на вас самия в подредбата на звездите около конфликта в Близкия изток.

Признавам си, че за нейните гадателства трябват малко по-здрави нерви, обикновено са апокалиптични и завършват с кръв, мизерия и братобуийства, но то па реалността да не е детски рожден ден... Ако нямате пари за глупости, тогава може да напишете хороскопите сами. Тъкмо ще внесете малко повече радост и оптимизъм.

Например, ако снахата е скорпион, винаги може да напишете: „Скорпионите ги очаква една чудесна година. Ще преоткрият значението на домашното огнище, ще се впуснат в кулинарни приключения и ще спрат да водят внуците на баба им всяка събота и неделя.“

Календар с пожарникари и котенца

Знаете ги онези календари с австралийските пожарникари. Ония мускулести, високи, красиви момчета, които се снимат голи до кръста с котенца край тях. За животинките говоря. Та защо само австралийците да го правят? Ние нямаме ли си български пожарникари? Полицаи? Генерали? Не искате да ги гледате голи до кръста? Изобщо не искате да ги гледате? Еми тогава календар с котенца.

Бижу

Бижуто винаги е червена точка и е смекчаващо вината обсотятелство за цяла година напред. По-подходящо е като подарък за жени, но и мъжете харесват бижута. Хубав часовник, нова кола, златно кръстче или защо не - платена сметка за тока? Може да платите сметката и да поръчате да сложат квитанцията в позлатена рамка с ръчно посвещение. Ще се предава от поколение на поколение и по нея жените в рода ви ще правят гоблените си.

Спа уикенд

Ако имате пари, заведе половинката на спа. Отдавна не сте освежавали брака си, а такива дни са необходими, за да намерите пътя отново един към друг, да спрете да се карате, да забравите омразата си към хъркането й и навикът му да си реже ноктите на краката на масичката в хола.

Просто си облечете чисто бельо, хубави дрехи, идете в хотела, хвърлете се като бесни в леглото и спете, спете, спете... Добре наспалите се хора имат по-дълъг и по-щастлив брак.

Вечеря навън

И тук ви предлагам два варианта - за олигарси и за хора на заплата. За олигарсите ясно - палите самолета и водите половинката на Нова година във Велинград. Ако дори и за вас е твърде скъпо там, отидете с влак, така ще спестите малко. За хората на заплата ресторантът в тези времена на инфлация може да е непостижимо изживяване.

Но кой е казал, че „да вечеряме навън“ означава непременно ресторант. Балкон нямате ли? Вадите два стола и една масичка, сипвате ракия, нарязвате то сланинката, мятате по едно одеяло и се наслаждавате на гъстата мъгла. За музиката обикновено се грижат съседите.

Козметика

Брутално обикновен подарък, но пък кой не обича да се маже със скъпи кремчета и да се пръска с хубави парфюми? Проблемът с козметиката като подарък е, че има много подводни камъни при избора му.

Например, ако сте мъж, не ви съветвам да взимате крем срещу бръчки. Хем няма да й помогне на нея, хем ще ви навреди на вас. И ще трябва да купувате и кремче за ударено. Паста за зъби, дезодорант за крака и пемза за петички също не е много подходящо - внушението е по-силно от радостта.

Стихотворение

Това е най-бюджетният вариант. Като в любимия ми виц, в който мъжът се прибрал малко след жена си от работа и веднага я попитал „Какво си ми приготвила за вечеря, скъпа?“ А тя, уморена и изнервена от нейния работен ден, стъпила на табуретката, пооправила дрехите си и заявила с тържествен глас: „Стихотворение!“ Винаги може да го приложите и при раздаването на подаръци.

Тирбушон

Знам, че звучи странно, но аз имам един тирбушон у нас, който едно време подарих на приятелка за рождания й ден. После тя го преподарила на друга приятелка за рождения й ден и така след известно преминаване от ръка в ръка, тирбушонът се върна обратно при мен под формата на подарък за следващия ми рожден ден. Не подценявайте този вечен кръговрат на подаръците. Даже може и да го официализирате. Тая година вие й подарявате грозна пижама, догодина тя ви я подарява на вас.

Скандал

Това е по-евтино и от стихотворението. Вдигате скандал малко преди Коледа, скарвате се, и не си подарявате подаръци. Като мине Коледа, милото ще дойде при вас, ще ви целуна с благодарност и ще промълви разчувствано: „Мерси котьо, много си ми умничък. Айде сега с парите, дето ги спестихме, да оправим бойлера.“

Играчка

Това е подходящ подарък за мъже. Вие купувате играчката на сина си, разбира се - например влакче, колички, дрон, компютърна игра, а я ползва баща му.

Ами това е. А ако заради някоя от моите идеи нещата в семейството се усложнят и стигнете до развод, пишете ми, ще ви насоча към адвокат. Обещала съм на приятелката ми, която е бракоразводна адвокатка, подарък за Коледа - много нови клиенти догодина.