След като по-рано през годината американската администрация освободи рекордни количества петрол от собствените си резерви, сега започва обратната процедура - по изкупуване на суровината и запълването на изтънелите си запаси. 

Новината бе съобщена от министерството на енергетиката в специално комюнике. В него се подчертава, че новите количества ще бъдат придобити на по-ниска цена, от тази, на която бяха продадени предните запаси. Или казано по-просто - на цена по-ниска от 96 долара на барел. Очавак се да бъдат закупени поне 3 млн. барела в първия кръг на попълването на резерва. 

Желанието на местното министерство на енергетиката е акцията да бъде приключена през февруари на следващата година. Те, по традиция, ще бъдат съхранявани в обект в Бомонт, в щата Тексас. 

Т.нар. Big Hill е обект, който се контролира от федералното правителство на САЩ. Представлява на практика подземно складово пространство за съхранение и е един от четирите такива обекта в цялата страна. 

Новината дойде във време на продължаващ спад на цените на петрола на международните пазари, заради глобалното опасение от рецесия, която ще потопи търсенето. В края на работния ден в петък, черното злато се търгуваше на цена от 79 долара за барел за фючърс през януари.