Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е бил ранен при обстрел от украинските сили срещу град Донецк в Източна Украйна, а един човек е загинал, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Съобщено беше, че при обстрела срещу хотел в околностите на Донецк е пострадал и министър-председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Виталий Хоценко, предава Нова тв.

Руският депутат Алексей Журавльов, който е бил на мястото, каза, че при обстрела е бил убит един човек, а Рогозин и Хоценко са били ранени.

В момента Рогозин ръководи група военни съветници „Царски вълци“. По-рано той оглавяваше руската космическа агенция. 

Рогозин е бил приет в болница, след като е пострадал при обстрела, но няма опасност за живота му. Ранени са били и придружаващи го хора. Според информацията животът на Хоценко също не е в опасност.

Рогозин ни заплаши с ракета „Сармат“

Дмитрий Рогозин е един от най-големите „ястреби“ в обкръжението на руския президент Владимир Путин.

Той бе последователно посланик в НАТО, вицепремиер и шеф на държавната корпорация „Роскосмос“.

Той на няколко пъти отправи нападки срещу България.

През пролетта на 2014 г., малко след анексията на Крим, Рогозин съобщи в туитър, че български и румънски диспечери питали пилота на самолета, с който той летял до Приднестровието, дали на борда имало пътник, на когото е забранено да прелита над ЕС.

Няколко месеца по-късно Рогозин написа, че страната ни иска да се откаже от остарелите си руски бойни самолети под натиска на Брюксел. И обяви НАТО за индустрия без отпадъци.

Тази година Рогозин ни заплаши в туитър, че можем да бъдем поразени с ракета „Сармат“. Причина бе отказът на България да позволи над нея да прелети външният министър Сергей Лавров и така бе провалено посещението му в Сърбия.

„С какво е добър „Сармат“? Той няма да моли за разрешение за полет страхливите българи, злопаметните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Както и всякакви там шведи“, написа Рогозин на 8 юни.