Факт е, че ние сме носители на зло. Но сърцето ни казва, че сме прави.

До това проникновено философско заключение достигна командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски. През 2014 г. той напусна украинските спецчасти и сформира сепаратистката група, която продължава и днес да води битки в Донецка област.

"Сега е време да мислим със сърцата си, не с главите си. Възприемането на това, което се случва, трябва да бъде опростено до базисните представи за добро и зло и вътрешната работа, когато потръгне, когато започнем да разбираме кое е добро и кое е зло - тя ще ни докара до състоянието на нужна прозрачност", подхваща Ходаковски задълбочените си разсъждения в "Телеграм".

Той отбелязва, че "честният човек не може да не си зададе въпроса": "Добри ли сме, или сме лоши?". И тук идва неочакваният му отговор.

"Ние сме носители на зло - това е факт. Но какво преследваме? Неблагодарно дело е да влизаме в ролята на високоинтелигентни психоаналитици и да твърдим, че те (украинците) не разбират, че в крайна сметка всичко това е за тяхно добро. А ако не разсъждаваме? Ако просто послушаме сърцето си?"

Накрая Ходаковски препоръчва на руснаците да изоставят размислите за мъките на украинския народ. 

"Сърцето на един нормален човек първоначално ще ви сервира голяма порция болка, защото нормалният човек не е безразличен към болката на обикновените хора, без значение от коя страна на барикадата се намират. След това сърцето ще се успокои и ще ни каже, че ние сме прави. Без значение от всичко - ние сме прави."