След заседанието на съвета по сигурност към Министерския съвет министърът на вътрешните Цветлин Йовчев работи обяви няколко сфери, в които могат да възникнат заплахи за България от случващото се в Украйна. Затова и правителството създава национален щаб. "Ще подпиша вероятно заповедта още утре", обеща той.

Икономическите заплахи са свързани с нарушаване на доставките на газ за България и затрудняване на работата на „Лукойл Нефтохим“.

Юридически и физически лица също са заплашени от понасяне на загуби заради бизнесотношения с Украйна, обясни Йовчев. „В средносрочен аспект са възможни проблеми с извозването на ядрено гориво.

Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. "Това е възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това част от пребиваващото население в Украйна – около 250 000 - 300 000 българи там да потърсят път към България. Рискове има и от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна”, изброи Йовчев.

По думите му има и рискове, свързани с възможността от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС. При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”, посочи той. 

"Трябва да извършим преглед и да актуализираме всички планове, които са свързани с нормалните доставки на газ и на нефт и нефтопродукти, както и с възможности за търсене на алтернативни решения, както и с готовността на отделните предприятия, които трябва да преминат на друг режим на работа”, заяви Йовчев. 

Сред мерките, които са обсъждани са и преразглеждане на плановете, свързани с евентуалната защита при промяна на радиационната обстановка в Украйна. "Тук не трябва да пренебрегваме макар и малко вероятни, но съществуват рискове от нарушаване на нормалното функциониране на четирите ядрени централи, които са на територията на Украйна,те са  с 15 реактора", каза Йовчев. Те били заплашени както при възникването на въоръжен конфликт, така и при диверсии.

Нормалното им функциониране можело да бъде нарушено и в резултат на тежката икономическа криза в Украйна, очерта сценариите вътрешният министър. Той все пак уточни, че към  момента пряка заплаха няма.


България ще усили и контрола по границите си, тъй като ситуацията в Украйна предразполагала към по-отслабен контрол върху действията на различни престъпни групи, а също и по-големи възможности за придобиване на оръжие, взривни материали и т. н., обясни още той.

Кризисен щаб действа и на „Дондуков“ 2

На „Дондуков“ 2 от три действа кризисен щаб, който следи обстановката в Украйна и региона, обявиха по-рано от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев в съобщение за негова среща с министъра на отбраната Ангел Найденов. Двамата отбелязали изключителната важност на въпроса за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Споделена  била и позицията, че са необходими гаранции за защита на правата на българската общност и останалите малцинства в страната. Плевнелиев и Найденов говорели и за осигуряването на доставките на газ и енергийната сигурност на България, съобщиха от президенството.