Русия не е консултирала с петролния картел ОПЕК ответните си мерки, дошли в резултат на решението на ЕС и Г-7 да сложи таван на цената на руското течно злато. Това обяви в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия е част от разширеният картел, наречен ОПЕК+ и обикновено взема своите енергийни решения в частта им за петролния пазар след разговори с другите страни производителки.

Очакваше се и този път да има поне някакво информиране. Причината е, че решението на Москва да спре да продава на страни, които са наложили таван от 60 долара на барел, ще повлияе сериозно на пазара и вероятно ще покачи отново цените. 

В сряда обаче, Песков обяви, че Русия имало право на суверенни решения по отношение на своите залежи и търговска политика и щяла да отговори както сметне за най-добре в отговор на "тези незаконни мерки". 

Във вторник президентът Владимир Путин даде дългоочаквания отговор на Русия на ценовия таван, като подписа указ, който забранява доставките на руски суров петрол и на петролни продукти от 1 февруари 2023 г. в рамките на пет месеца за държавите, които спазват наложения от Запада таван на цените на руския суров петрол, доставян по море.

Все пак Песков даде да се разбере, че Москва и другите участници в петролния картел продължават да си комуникират:

"Вицепремиерът Александър Новак е в постоянен контакт със страните от "ОПЕК +" по всички въпроси, свързани с енергийните пазари".