Американската петролна компания "ЕксънМобил" (ExxonMobil) е сезирала вчера Съда на Европейския съюз срещу данъка върху "свръхпечалбите" на енергийните гиганти, договорен от Брюксел, предаде Франс прес. Според енергийния концерн това би могло "да обезкуражи инвестициите".

Приет в края септември и официално наречен, "временна вноска солидарност", този налог се плаща от производителите и дистрибуторите на петрол, газ, въглища, които натрупаха огромни печалби благодарение на скока на цените заради войната в Украйна.

Наредбата позволява на страните от ЕС да приспаднат 33 на сто от облагаемите печалби за 2022 година, които надвишават с над 20 на сто средните постъпления за периода от 2019 до 2021 година, и да предоставят събраните средства на домакинствата и компаниите, които се сблъскват с високите фактури за електроенергия.

Предлагайки това облагане, ЕК се погрижи да не използва думата "данък", тъй като всяка нова данъчна разпоредба на европейско равнище би се нуждаела от единодушието на всички 27 страни членки. Тази процедура е по-сложна и рискова от приемането с квалифицирано мнозинство, припомня АФП.  

Целта бе да се избегнат процедури като тази в Съда на Европейския съюз в Люксембург, започната от германския и нидерландския филиали на "ЕксънМобил".  Съдът на Европейския съюз може да бъде сезиран от компания, която смята, че институция на ЕС е нарушила правата й.

"Осъзнаваме, че енергийната криза в Европа оказва тежест върху семействата и компаниите и полагаме усилия да увеличим енергийните доставки на Европа", подчерта Кейси Нортън, говорител на компанията в съобщение до АФП, предава БТА.

Облагането с данък на "свръхпечалбата" е "контрапродуктивно", заяви той. По думите му подобен данък "ще подкопае доверието на инвеститорите, ще обезкуражи инвестициите и ще увеличи зависимостта по отношение на вноса на енергия и петролни продукти".