Без коалиция, технически кабинет, в който няма да участват политическите лидери, с хоризонт около една година.

Така "Демократична България" си представя реализирането на третия мандат, ако президентът Румен Радев го връчи на нея. Коя парламентарна група ще го получи трябва да стане ясно най-късно в понеделник - според конституционно установения ред.

Визията на ДБ обрисува тази сутрин депутатът Ивайло Мирчев, който гостува в ефира на БНТ. 

По думите му, ако се стигне до правителство, то трябва да бъде съставено от експерти, но и от политически лица, а лидерите да останат в Народното събрание, защото "процесите ще се лидират от парламента".

Като хоризонт за работа Мирчев постави срок - "около година".

За това време НС и МС трябва да работят по пет приоритета, посочи Мирчев и изброи:

  • Влизане в еврозоната до 1 януари 2024 г.
  • Влизане в Шенген до края на 2023 г.
  • Планът за възстановяване - 10 млрд. лв.
  • Модернизация на армията.
  • Конституционна реформа на прокуратурата - без Гешев и невъзможност политиците да произведат нов Гешев.

"Очакваме, ако ДБ получи мандата, да се обединим около тези пет приоритета, а не да говорим за коалиции. ДБ няма да търси подкрепа от никой, нито пък може да става дума за каквито и да е било коалиции", категоричен бе той.

И затвърди по отношение на ГЕРБ:

"Не, ДБ няма да се коалира с ГЕРБ. Което не означава, че след като ние дадем тези приоритети, няма да бъдем подкрепени. Отнася се за всички."

По думите му, поне що се отнася до конституционната реформа, касаеща търсенето на отговорност на главния прокурор, избора на членовете на Висшия съдебен съвет и др., поне на думи, има съгласие в парламента и то с конституционно мнозинство. Мирчев обаче подложи на съмнение искреността на ГЕРБ.

"Винаги, когато се гласува закон от антикорупционния пакет, или излизат от залата, или гласуват "против", посочи той.

А как ще постъпи ДБ, ако третият мандат отиде при БСП, на която Радев досега неизменно го даваше при поредицата предсрочни избори? От думите на Мирчев се разбра, че дясната коалиция няма как да подкрепи социалистите.

"Би било много странно, ако БСП получи мандата. Това е партията, която застана срещу демократичността, внесе измененията в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина - промени, на които Румен Радев наложи и вето и БСП гласува срещу ветото.

Ние нямаме общо вече с БСП. Заедно с "Възраждане" са се превърнали в проводник на руската пропаганда, тя гласува срещу модернизацията на армията. Искат да си запазят тези 50-годишни самолети с носталгия от времената на Брежнев", заяви депутатът.