От тавана, наложен от Запада върху изкупните цени на руския петрол, Москва губи по 172 милиона долара (160 милиона евро) на ден, предаде Блумбърг, позовавайки се на Финландския център за изследване на енергията и чистия въздух.

Руските пропуснати печалби ще нараснат до 280 милиона долара на ден, когато ограничението бъде разширено за петролни продукти от 5 февруари, се посочва в доклад на центъра.

Изследването представя допълнителни доказателства за това как ограниченията, въведени от държавите в Г-7 и свързаните с тях санкции на Европейския съюз удрят руската икономика.

Водещият сорт руски нефт вече се продава два пъти по евтино от световните пазарни цени.

"Забраната на ЕС върху нефта и ограничението на цените на нефт най-сетне влязоха в сила и тяхното влияние се оказа толкова значително, колкото се очакваше", казва водещият анализатор в изследването Лаури Мюливирта.

Според центъра ЕС трябва още да "затегне гайките" в отношенията с Русия. Изследването посочва, че понижаване на тавана на цените до 25-35 долара за барел от сега действащите 60 долара би било все още над производствиените разходи и транспорта в Русия, но би намалило доходите от износа на нефт с най-малко още 100 милиона евро на ден.

"Крайно важно е да се понижи ценовият таван до нивото, което лишава Кремъл от възможност да получава облагаема печалба от нефта, а също да се ограничи оставащият внос на нефт и газ от Русия", казва Мюливирта.

Винаги обаче съществува вероятността Русия произволно да намали доставките, с което Кремъл заплашва и което би довело до нарастване на цените.

По данни на центъра Русия е разтоварила суров нефт на стойност 3,1 милиарда евро от танкерите, които попадат под ценовия таван. Заедно със снижаването му има обаче и други мерки, които могат да намалят доходите от петрола с още 200 милиона евро на ден като по-високи глоби за неспазване на изиксванията на санкциите и допълнителни санкции за продажба на танкери.

Блумбърг отбелязва, че на терминала Приморски в Балтийско море нефтът марка Urals днес е струвал 37,8 долара за барел, в сравнение с референтната за света марка Brent, която се е продавала за 78,57 долара за барел.

Агенцията прогнозира, че падането на цената може да подтикне Москва към съкращаване не добива.

В момента Русия изгаря всеки ден петрол и газ, които не може да продаде заради санкциите или ниските цени. Един барел петрол в момента е 50 долара, а Русия харчи 40 за добива му.