Поставената под номер 5 в схемата Арина Сабаленка от Беларус и играещата за Казахстан шампионка от "Уимбълдън" Елена Рибакина ще спорят за титлата в женския финал на Откритото първенство на Австралия.

24-годишната Сабаленка победи полякинята Магда Линете със 7:6(1), 6:2 за 93 минути и за първи път в кариерата си достигна до финала на турнира на сингъл, след като в последните три издания отпадна в третия кръг.

До момента тя има три полуфинала в Големия шлем ("Уимбълдън" 2021 и на US Open 2021 и 2022), но сега за първи път стигна до спора за титлата в Мейджър на единично. Била е шампионка на Откритото първенство на Австралия на двойки жени заедно с Елизе Мертенс (Белгия) през 2021 г.

В началото на първия сет двете си размениха по един пробив, но в тайбрека Сабаленка поведе с 6:0 и след 7:1 спечели сета.

Във втората част тя на два пъти проби подаването на съперничката си два пъти и взе аванс от 5:1. В седмия гейм петата поставена пропиля три мачбола, но в осмия затвори мача при четвъртата си възможност.

Няма да се случи финал между две представителки на Беларус, тъй като в по-ранния полуфинал Елена Рибакина (Казахстан) се справи с Виктория Азаренка - 7:6(4), 6:3.

И тук първият сет беше по-интересният и равностоен. Той можеше да бъде спечелен и от Азаренка, която има две титли в Меблърн, но рускинята Рибакина го измъкна с повече хладнокръвие. Тя за първи път е на финал в Мелбърн.