След като "Газпром" едностранно реши да не спазва договора си с България и й спря газа, сега е поискала неустойки.

Това се разбра от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов, гост в ефира на БНТ. 

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол" - заяви Христов.

Повече подробности обаче няма - "кореспонденцията е конфиденциална". Но самият Христов многократно досега е заявявал, че при арбитраж България може да загуби над милиард евро.

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи, в т.ч. предшественика му от редовния кабинет Александър Николов, за нанесени щети на "Булгаргаз", Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира. След което повтори за пореден път тезите си, същите изразявани и от подателите на сигнала - ГЕРБ - че кабинетът "Петков" купувал скъп газ, руски газ - непрозрачно, чрез т.нар. посредници (думата често е използвана и от ГЕРБ, и от самия Христов), без търгове и т.н.

"Ние в момента на практика търгуваме с тези търговци. Не е виновен този, който яде баницата, а който му я дава. В момента дават много по-ниски цени", заяви служебният министър, като посредниците вече станаха "търговци".

Всъщност в момента търговците дават много по-ниски цени, защото цените на природния газ на борсите са много по-ниски. Вчера пазарът затвори  на цена от ниво 55 евро за мегаватчас - най-ниската точка от 2021 година насам. В периода април, май и юни цените бяха няколкократно по-високи и е нормално търговците да препродават скъпият газ още по-скъпо. 

След което Христов пак изтъкна експертността на кабинета, в който участва: "Нищо не е направено, за да се осигури алтернатива за този газ. Месец за месец. Ние какво направихме - моментално търгове, слотове, пуснахме интерконектора - ний за няколко месеца. Виждате ли подобни усилия и подобни резултати в предишното правителство?!"

Припомняме, че почти веднага след спирането на газа от "Газпроме експорт" бяха договорени доставки от два танкера на американски втечнен газ, за които бяха осигурени и слотове. Именно служебното правителство пък отказа да плати още 5 такива на компанията "Шинийр", твърдейки, че не може да намери изгодни слотове. Що се отнася до интерконектора - вероятно служебното правителство има най-малка заслуга за пускането му. На практика то просто имаше късмет потичането на газа да се случи в неговия мандат. 

"Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, продължи да поддържа тезата си, че е трябвало да плащаме в рубли Христов. - "Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите. И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", изброи.

Припомняме, че България не получи условията за плащане в рубли, които получиха другите европейски компании и това е видно от доклада на Временната комисия към Народното събрание, която имаше за цел да събере всички факти и обстоятелства около спирането на газа. От текста на доклада става ясно, че "Газпром експорт" предлага на "Булгаргаз" да поеме целия риск на превалутирането като отказва да приеме плащането за завършено при превеждането на парите в първата валутна сметка, а чак след като "Газпромпромбанк" превалутира сумата и я прехвърли във втората сметка. На практика това означава, че завършването на плащането ще остане извън контрола на "Булгаргаз" и ще бъде в ръцете на трета страна, която не е част от договора между двете търговски дружества. Росен Христов би трябвало да е наясно с този факт. 

Министърът обаче не можа да отговори от къде идват изчисленията на прокуратурата за над 88 милиона лева загуба за "Булгаргаз".

"Нямам идея как са изчислени, оборотът на "Булгаргаз" е за милиарди", заяви.

"Ако трябва да си разрушим енергетиката, за да направим драскотина на руската енергетика, няма да го допуснем." - каза още Христов в коментар на вчерашното изказване на президента Румен Радев, че България може да наложи вето при нов пакет от санкции, засягащи ядреното гориво.