Руски ракети преминаха над Румъния и Молдова.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

"Тези ракети са предизвикателство за НАТО и колективната сигурност. Това е терор, който може и трябва да бъде спрян. Светът трябва да го спре", добави той.

Държавният глава посочи още, че украинците са успели да свалят 60 от 70-те изстреляни руски ракети.

По-рано украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужни съобщи на профила си във Фейсбук, че руски ракети са били засечени над членката на НАТО Румъния и над Молдова на 10 февруари.

В Кишинев потвърдиха нарушението на въздушното им пространство и протестираха, но в Букурещ отрекоха, че ракетите са минали и над румънска територия.

Според него на 10 февруари в 10:18 ч. две руски крилати ракети "Калибър" са пресекли държавната граница на Украйна с Молдова.

"Приблизително в 10:33 тези ракети пресякоха въздушното пространство на Румъния. След това отново навлязоха във въздушното пространство на Украйна в точката на пресичане на границите на трите държави", пише той.

Залужни посочва, че ракетите са изстреляни от акваторията на Черно море. От снощи до тази сутрин Украйна е под нова руска въздушна атака, включваща дронове и ракети. Според съобщенията на украинските власти част от ракетите са изстреляни от руски бойни кораби в Черно море, а друга - от стратегически бомбардировачи Ту-95 над руска територия.

До момента информацията не е потвърдена от независим източник.

Ако ракетите действително са изстреляни от руски кораб в Черно море и са прелетели над Румъния и Молдова (вижте картата), техните цели най-вероятно са били в Западна Украйна - в Лвовска, Хмелницка и Ивано-Франковска област. И в трите области снощи и тази сутрин е имало експлозии и се е задействала противовъздушната отбрана, съобщиха по-рано днес украинските местни и централни власти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен за коментар по случая, но пренасочи въпроса към руското министерство на отбраната, отбелязва ТАСС.

Молдовското министерство на отбраната съобщи, че проверява информацията, а малко след това потвърди, че руска ракета е прелетяла през въздушното й пространство, преди да навлезе на територията на Украйна, и осъди това нарушение.

Молдовското дипломатическо ведомство съобщи, че е извикало руския посланик във връзка със случая, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.

Малко по-късно молдовското правителство обяви, че подава оставка. Като аргумент бе изведен, че никой не е очаквал кабинетът на Наталия Гаврилица да се бори срещу толкова "много кризи, причинени от руската агресия в Украйна".

Румънското военно министерство обяви, че руска ракета действително е преминала през територията на Молдова, но подчерта, че "в нито един момент не е пресичала въздушното пространство на Румъния". В съобщението още се допълва, че според радарните системи ракетата е преминала на около 35 километра североизточно от румънската граница.

Въздушната атака

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила пет ракети "Калибър" и пет безпилотни летателни апарата камикадзе "Шахед", с които Русия атакува Украйна на 10 февруари, предаде в Телеграм командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). То посочва, че тази сутрин Русия е изстреляла нови ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95.

„На 10 февруари противникът атакува градове и критична инфраструктура в Украйна. Силите и средствата на ВВС на ВСУ унищожиха 5 крилати ракети „Калибър“ и 5 ударни безпилотни летателни апарата „Шахед-136/131“, се казва в съобщението.

Според него руснаците са използвали седем дрона камикадзе "Шахед-136/131" от източното крайбрежие на Азовско море и шедн крилати ракети с морско базиране „Калибър“, изстреляни от руска фрегата в Черно море срещу Украйна.

Руските сили са нанесли и масиран удар със зенитни ракети С-300 от районите на руския град Белгород и временно окупирания град Токмак, в украинската Запорожка област.

Руснаците са изстреляли до 35 зенитни управляеми ракети С-300 по областите Харковска и Запорожка. Около 08:30 часа на 10 февруари Русия е изстреляла нови крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95.

В по-късна обобщена информация на украинското военно командване се казва, че днес Русия е изстреляла срещу Украйна 71 ракети, 61 от които са били свалени.